Trappisten bieren door Jef Van Der Steen

Datum: 
vrijdag, 30 januari, 2015 - 19:45

Trappist: het bier van de monniken

De trappistenbieren hebben vele fans in binnen- en buitenland. Ze worden geroemd om hun hoge kwaliteit en rijke smaak. Maar wie zijn de Trappisten? En uit welk vaatje tappen ze? Jef van den Steen, dé bierexpert in Vlaanderen en Nederland, bracht bezoeken aan alle trappistenabdijen en geeft aan ons de geheimen van deze hemelse bieren prijs!  Hij laat je kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist. Je komt ook heel wat te weten over wie de Trappistenmonniken eigenlijk waren en waarom ze met het brouwen van bier begonnen zijn

Bier is voor Jef van den Steen een echte passie. Hij ontpopte zich in de loop der jaren als een enthousiast proever, een gevierd causeur, een gerenommeerd brouwer en een getalenteerd auteur.

Bierproever

Hij is geboren in Mere in 1949 als vierde in een gezin van vijf. Al toen hij twintig was, verzamelde hij krantenknipsels over bier en proefde hij bier waar hij ook kwam.

Causeur ( gezellig verteller )

Ook toen hij vele jaren als wiskundeleraar werkte, bleef hij erdoor geboeid.
Hij geeft ook al jaren causerieën over de materie. Eén waarmee hij heel wat bijval oogst is die over trappist.

Bierbrouwer

Hij volgde drie jaar brouwerijschool in Gent om echt professioneel te kunnen brouwen.
Die droom ging in vervulling in mei 2004 met het opstarten van De Glazen Toren samen met nog twee mensen. De zaken gaan goed, met export tot in Amerika en Japan.

Schrijver

Davidsfonds Uitgeverij stimuleerde hem om wat hij vertelde ook neer te schrijven.
Zo ontstonden zijn boeken Trappist, Abdijbieren, Geuze en kriek.
Van den Steen is ook een vaste redacteur van De Zytholoog en schrijft voor Bier Passie Magazine en het culinaire tijdschrift Smaak.

,,En ik heb met het Davidsfonds nog afspraken voor twee.'' De smaak van bier , zijn jongste, is een kookboek met gerechten van Stefaan Coutteneye, de chef van 't Hommelhof in Watou. Die worden afgewisseld met teksten over de smaken van bier - zoet, zuur, kruidig, bitter en fruitig - die je in de recepten terugvindt.

Die avond worden er ook diverse trappistenbieren gedegusteerd. Bekende en minder bekende. Eentje daarvan wil ik je alvast verklappen, hij komt van een abdij uit West Vle.........

Breng gerust nog vrienden en buren mee op deze vast en zeker verrassend  "lekkere" avond.