Wat zegt de fameuze Copilot over zichzelf:
Artificiële intelligentie (AI) verwijst naar het vermogen van machines en software om taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen. Dit omvat zaken zoals leren van ervaring, redeneren, probleemoplossing, perceptie, en zelfs taalbegrip. AI-systemen maken gebruik van algoritmen en grote hoeveelheden data om patronen te herkennen en beslissingen te nemen.
Ik moest dat natuurlijk ook eens proberen, maar het was wat zoeken naar een goed voorbeeld. Voor mij liep het vinden van zo’n voorbeeld niet van een leien dakje. Ik moest immers kunnen oordelen of het antwoord gegeven door AI juist was, en het moest een voorbeeld zijn waarvan ik zeker was dat het niet ergens kant en klaar op het internet stond met andere woorden, iets wat een gewone zoekmachine niet kon beantwoorden.
Dus stelde ik aan AI de volgende vraag:
Ik heb wijn met een dichtheid van 994 Oechsle, en een alcoholpercentage van 12 volume procent. Daarnaast heb ik ook 95% zuivere ethanol, en gewone suiker. Ik wil met die drie producten een vaatje van 10 liter vullen waarbij de resulterende drank een densiteit heeft van 1020 Oechsle, met een alcohol gehalte van 20%.
Hoeveel wijn, suiker en alcohol (95%) moet ik gebruiken?
Het eerste antwoord van Co-pilot begint al goed:
- Suiker verhoogt de dichtheid maar draagt niet bij aan het volume (in de praktijk verhoogt het volume een beetje, maar we negeren dit voor de eenvoud).
Daarna volgt een lange berekening en het besluit:
Voor een vatje van 10 liter met een dichtheid van 1020 Oechsle en een alcoholpercentage van 20%, heb je nodig:
- 7,89 liter wijn (994 Oechsle, 12% alcohol)
- 2,11 liter 95% zuivere ethanol
- 205 gram gewone suiker
Ik spaar u de volledige berekening van Copilot maar dit is glad verkeerd. Dus stel ik een bijkomende vraag aan die intelligente artificiële:
Van voorgaande berekening, moet je dan geen rekening houden met het feit dat de toegevoegde alcohol een heel sterke invloed heeft op de densiteit van het mengsel?
Dit bewees meteen dat Copilot inderdaad verregaande intelligentie heeft. Het kwam immers terug met de perfecte strategie van de gladde student (en ik kan het weten 😊) die tijdens het mondelinge examen betrapt wordt op een stomme fout. Wat doe je dan??? De prof gelijk geven (dat streelt hopelijk zijn ego) en u vliegensvlug herpakken, rekening houdende met de opmerking van de prof:
Je hebt gelijk. De toegevoegde alcohol zal inderdaad invloed hebben op de uiteindelijke dichtheid van het mengsel. Laten we de berekening herzien met deze factor in gedachten:
Voor een vatje van 10 liter met een dichtheid van 1020 Oechsle en een alcoholpercentage van 20%, zou je nu nodig hebben:
- Ongeveer 7.89 liter wijn (994 Oechsle, 12% alcohol)
- Ongeveer 2.11 liter 95% zuivere ethanol
- Ongeveer 222 gram gewone suiker
Goed herpakt maar verkeerd natuurlijk. Dus veranderde ik van onderwerp en vroeg aan Copilot:
Wat is de dichtheid van ethanol met een zuiverheid van 95% en hoeveel suiker moet je toevoegen om een mengsel te krijgen met een dichtheid van 1020 Oechsle?
Waarop prompt het correcte (?) antwoord komt:
Om een mengsel van 1 liter ethanol met een zuiverheid van 95% te maken met een dichtheid van 1020 Oechsle, moet je ongeveer 231 gram suiker toevoegen.
En nu natuurlijk, de “coup de grace” van de gemene professor. Ik vroeg aan copilot:
In uw berekening van het mengsel met alcoholpercentage van 20% stel je dat er in totaal maar 222 gram suiker nodig hebt, terwijl voor de 2 liter alcohol alleen reeds 462 gram suiker nodig is. Kan je dit uitleggen?
Het antwoord komt vlot maar…. Het is weeral verkeerd:
Je hebt gelijk. Voor een vat van 10 liter met een dichtheid van 1020 Oechsle en een alcoholpercentage van 20%, heb je nodig:
- 7,89 liter wijn (994 Oechsle, 12% alcohol)
- 2,11 liter 95% zuivere ethanol
- 700 gram gewone suiker
Dus nog maar een vraagje:
700 gram gewone suiker neemt 0.700 * 0.6 = 0.42 liter in beslag terwijl het vaatje van 10 liter al volledig vol is door de wijn en de alcohol. Kan je hiermee rekening houden..
Het onbeschaamde antwoord was:
Je hebt helemaal gelijk. Het volume dat suiker inneemt moet ook in rekening worden gebracht om te zorgen dat het totale mengsel in het vat past. Laten we de berekening aanpassen met deze overweging.
Daarop volgde een nieuwe berekening en die was … verkeerd.
En zo ging het nog een tijdje door…
AI mag dan nog zo artificieel zijn, de intelligentie lijkt momenteel nog heel beperkt. Het slaagt er in om complexe vragen te begrijpen waar een klassieke google box niet aan kan tippen. Echter, het antwoord is (nog steeds) even (on)betrouwbaar als de antwoorden van de klassieke zoekmachine zoals Google of Bing. Het internet staat reeds jaren vol van allerlei nonsens, daar komt nu een hoop artificiële nonsens bij. Is dit echt wel vooruitgang?
GELOOF dus nooit wat die dingen u proberen wijs te maken. Het kan een leuk hulpmiddel zijn, voornamelijk om eenvoudige data op te vragen, maar van zodra het wat complexer wordt gaat de boel in de soep. Geloven is trouwens wel vaker de oorzaak van veel miserie.
Copilot bleek hier vooral goed te zijn in het verkopen van gebakken (ferm aangebrande) lucht. Als het over een onderwerp gaat waar je iets vanaf weet dan kan je de fouten wel ontdekken, maar diegene die hierop vertrouwen om beslissingen te nemen wagen zich op zeer glad ijs.
Het blijft dus belangrijk om zelf te leren hoe de vork aan de steel zit (of de roerstok in den drank).
Hoe kan je dit klassieke probleem dan wel oplossen. Wel, onze leden hebben toegang tot een ledenzone op deze site die dat alles perfect uitlegt. Je hoeft alleen maar in te loggen.