En het jaar is weer bijna voorbij


Artikel geplaatst op: 2023-02-13


Tenminste volgens mijn buur toch. Nee, de man zit niet aan de drugs, heeft geen hallucinaties en heeft in het algemeen een heel nuchtere kijk op de dingen. Het is gewoon zijn manier om te zeggen dat de tijd heel snel gaat, dat we goddorie weeral half Februari zijn, dat we weeral niet echt van een winter kunnen spreken en dat de natuur weeral overal tekenen toont van heropleving… De winter is er weer ongemerkt vanonder en de lente komt eraan.

Het is dus tijd om in de tuin te duiken en de druiven te snoeien. Het weekend van 19 Februari is het ideale moment. Althans volgen Luc want de maan doet iets in dat weekend. Ook Luc is een heel nuchter mens, en geen lid van een of andere maan aanbiddende sekte. Ik ga het hem op de volgende vergadering wel eens laten uitleggen waarom de stand van de maan invloed heeft op snoeien. Luc, gij zijde gewaarschuwd.

De tijd vliegt dus snel, en mijn enige goede voornemen voor dit jaar: “het eens echt kalm aandoen zonder grote plannen of projecten” staat al enorm onder druk. Gelukkig vooral met leuke dingen; eindelijk mijn vijverke afwerken (en water indoen), en enkele palen in de grond steken om een fruitkooi te maken, en de diepvries legen om wijn te maken, en bier, bier ook natuurlijk want mijnen voorraad is op, echt waar, OP. Dat is toch een totaal onaanvaardbare toestand.

Ondertussen zit ik vol ongeduld uit te kijken naar 24 Februari. Dat wordt een specialeke. Een van onze beste wijnmakers komt een vrij onbekende vrucht presenteren; de appelbes.

Oorspronkelijk dacht hij dat het een korte vergadering zou worden want hij had echt niet zoveel te vertellen. In werkelijkheid krijgen we, naast een overzicht van 30 jaar wijnmakerskennis, toegespitst op de appelbes, ook aan aanzienlijke “kwaliteitscontrole”.

“Kwaliteitscontrole”, een heel belangrijke term, die ik hier effe leen van de biermakers, betekend dat je de correctheid van de uitleg verifieerd door de theorie met “voldoende “proevers te ondersteunen. Als je die proevers dan ook nog eens afwisselt met enkele hapjes dan zit het helemaal ok natuurlijk.

Er komen dus een aantal appelbes wijnen aan bod vergezeld met bijhorende proevers.

Wijn of biermaker, maak zeker dat je er op 24 Februari bij bent… anders ga je echt iets missen.

Tot dan

fy