T’Hamerke!


Artikel geplaatst op: 2019-04-16


Ik heb dit jaar deelgenomen aan de beginnerscursus bier maken. Ik heb dit vroeger al eerder enkele keren geprobeerd maar telkens was er een (valse?) reden waarom ik de cursus niet afwerkte, of later niks met de opgedane kennis deed waardoor ik “terug naar af” was.

Dit jaar heb ik volgehouden, en in mijn kelder staan momenteel 4 flessen van 75 centiliter bier. Mijn eerste bier, weliswaar gemaakt onder het strenge toeziende oog van de lesgevers maar toch… mijn bier. En vreemd genoeg voel ik weer diezelfde ongeduldige sensatie als zoveel jaren geleden (1985 of zoiets) wanneer ik mijn eerste wijntje in de kelder zag liggen.

Ik weet dat ik geduld moet hebben, en moet wachten totdat de vergisting op fles gedaan is … maar potdorie wat is dat moeilijk. Enkele medecursisten hebben al begeven en een fles (of meer?) opengetrokken. Te zoet, en niet veel schuim, was het oordeel. Niet lang genoeg gewacht en de zaak onvoldoende lang laten vergisten was het antwoord van de lesgevers.

Maar ikke ga dapper zijn, en nog minstens een week wachten om te proeven… denk ik. Want ik had dergelijke voornemens destijds ook met mijn eerste wijntjes en dat liep toen ook al anders af.

Maar alles samen, ik heb de brouwmicrobe te pakken en kijk uit naar een brouwinstallatie. Ik kan natuurlijk de installatie van Eric gebruiken, of een volledig automatische kopen (zoals het een computer freak betaamd), of er eentje zelf bouwen (alhoewel mijn handigheid wat grenzen kent).

Vandaar dat ik een persoonlijke reden heb om uit te kijken naar de Erfgoeddag. Dat is immers een unieke kans om twee totaal verschillende brouwinstallaties naast mekaar te zien werken. Enerzijds een automatisch systeem, en anderzijds een semiautomatisch zelfbouwsysteem waaraan nog veel gesleuteld wordt.

Op die manier moet de Erfgoeddag (alsof er daar al niet genoeg gaat gebeuren) ons ook toelaten om beide brouwinstallaties te vergelijken …

Over die Erfgoeddag vind je heel wat informatie op onze website. De voorbereiding vraagt veel “werk” maar de beloning kan vele groter zijn en een unieke kans om onze vereniging aan het groot publiek voor te stellen. Kom zeker langs op zondag 28 April in de voormalige Brouwerij Doom in de Spanjestraat 62.

Een ander aspect van het bier brouwen is dat je er eigenlijk niet weg mee kan om een “merknaam”, liefst origineel en met een beetje achtergrond, te kiezen. Voor mijn wijn-exploten ben ik er nooit in geslaagd om een treffelijke naam te vinden en mijn flessen gaan nog altijd naamloos door het leven.

Dankzij het RWB bestuur is dit nu net de gemakkelijkste stap bij het voorbereiden van mijn thuisbrouwerijtje. Ik kreeg immers onlangs een hamer-ke cadeau om bestuursvergaderingen te openen en te sluiten, de orde te handhaven en weerbarstige bestuursleden een klopke te verkopen.

Wat wil een mens nog meer voor een ludieke naam voor een hobby project: Brouwerij t’Hamerke is geboren. Ik wens het een voorspoedige en bier-ige toekomst toe.

Fy (met het Hamer-ke)