Zelf materiaal maken voor wijn en bier

28/10/2022 van 20:00 tot 23:00

locatie

Ontmoetings-Centrum-Alexander-Rodenbach (OCAR)
Kerkplein 29
8800 Rumbeke (Roeselare)
routebeschrijving

Verslag

Een vergadering met heel wat voorbereiding… met een dubbel doel.

De toehoorders ervan overtuigen dat je best zelf heel wat materiaal kan maken om het wijnmaak/bierbrouw proces gemakkelijker te maken, en dat dit extra facet van e hobby op zich ook heel leuk kan zijn.

Er werden drie toestellen voorgesteld:

  • Een vergistingskast op basis van een frigo. Deze frigo wordt aangepast met een extra verwarmingselement en wat sensoren om de temperatuur tijdens het vergisten nagenoeg constant te houden, en eenmaal de vergisting is afgelopen de temperatuur tot 4 graden Celsius terug te brengen om te cold-crashen.
  • Een Ispindle: deze kleine vlotter (trouwens ook het product van een bezige hobby brouwer) met bijhorende electronica wordt gewoon in het gistvat gegooid en meet constant de temperatuur en de densiteit van de vloeistof. Op die manier kan je perfect weten wanneer de vergisting is afgelopen en het famueze cold-crashen moet beginnen.
  • Ten slotte een vacuumpomp, als manusje van alles heel geschikt om wijn of bier over te hevelen, of om flessen af te vullen.

Na de voordracht vlokten de aanwezigen samen rond de toestellen. De boodschap bleek dus heel goed over te komen, waardoor deze avond misschien nog een staartje krijgt en we volgend jaar misschien een werkdag organiseren met de leden om samen een en ander samen te boksen.

Wordt vervolgd.