Bierrecepten samenstellen

30/09/2022 van 20:00 tot 23:00

locatie

Zaal Kerelsplein
Acaciastraat 6
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Snel even een biertje brouwen is meer dan mout water en hop in de brouwketel gooien, effe opwarmen , koelen en vergisten. Snel even een biertje brouwen gaat niet snel. Als je je eigen recept wilt ontwikkelen komt daar op voorhand  wel enig denkwerk aan te pas.

Het gaat wel ‘sneller’ als je een bestaand recept gebruikt of zonder veel poespas het simpel maar toch correct wilt houden.

Maar het ultieme is toch wel je eigen recept ontwikkelen. En daarvoor dien je wel al wat ideeën in je achterhoofd te hebben.

Of je vertrekt van nul, of je maakt gebruik van eerdere impressies die je opgedaan hebt bij het proeven of drinken van een bier.

Misschien heb je iets in je gedachten. Zaken waar je best op voorhand eens over nadenkt en die het karakter van je bier zullen bepalen zijn o.a. de kleur, alcoholgehalte, bitterheid, body, droog of zoet, bepaalde aroma’s of smaken.

Al het bovenstaande is afhankelijk van, in de eerste plaats, de hoofdbestanddelen  van waaruit bier wordt gemaakt.

  • Water: (leidingwater, put -, grond-, bron-, flessenwater, osmosewater + brouwzouten)
  • Granen: (mout) en bij uitbreiding suikers.
  • Hop: de soort, de wijze waarop en het moment van toepassen.
  • Gist: smaakprofiel, alcoholtolerantie, soort vergisting.

Daarbij komen ook nog mogelijke toevoegingen zoals:

  • Fruit: sap of de hele vrucht
  • Suikers: alles wat vergistbaar is in vaste of vloeibare vorm
  • Kruiden: met mate, wees hier voorzichtig mee. Kan snel te veel zijn en kan dan eerder de smaak negatief beînvloeden.
  • Hout: houtschilfers of extract. (houtlagering)
  • Vloeistoffen: alcoholische dranken, koffie(extraxt), …

Bij het brouwen is meten heel zeker ook weten! Een goede extra hulp bij het brouwen, buiten de gekende meettoestellen, kan het gebruik zijn van brouwsoftware zoals Brouwhulp, Brewfather, … Deze software kan automatisch berekeningen doen in functie van de gegevens die je invoert. Die gegevens zijn niet alleen de gebruikte ingrediënten maar ook bv temperaturen (maischschema, vergisting) alfazuur van de hop, kleur van de gebruikte mouten en suikers, …

Eenmaal je gebruik maakt van deze software wil je niet meer zonder brouwen.

Door eerst eens met pen en papier aan tafel te zitten en je toekomstige bier een zekere identiteit te geven zal je eerder je bier in een door jou gewenste richting kunnen duwen. Op het brouwresultaat anticiperen zal dan ook veel gemakkelijker zijn.