Cider maken en proeven

29/09/2017 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Een mooi groepje aanwezigen in onze vergaderruimte voor de ledenvergadering over “hoe zelf cider maken”. De toehoorders worden toegesproken door Steven, verre van een beginneling in het cider maken.

Cider, een matig gealcoholiseerde licht bruisende (niet altijd) en verfrissende drank meestal gemaakt van appelen. Kan ook met peren of een mengeling van de twee. Ook kan men ander fruit toevoegen als aroma- of kleurmaker.
Steven wist zijn toehoorders dadelijk te boeien door op een geanimeerde wijze zijn vertellement te doen. 

Achtergrondinformatie over het ontstaan van cider ontbrak niet. Dat cider in heel veel landen gecommercialiseerd wordt was door de meesten ook niet geweten. En met welke appels men best cider maakt is voor ons nu ook geen geheim meer.

De werkwijze waarop werd ook geheel uit de doeken gedaan. Enkele belangrijpe stappen in het cider maken, met name het meten van densiteit en zuurgehalte van het sap werd gedemonstreerd en ook uitgevoerd op een staal appelsap door alle aanwezigen.

Het maken van cider is een activiteit die doorgaans in oktober/november gebeurt. Na de gisting en de eerste en tweede overheveling kan de jonge cider al gebotteld worden. Een maand later kun je de eerste fles al ontkurken. Cider ben je dus relatief snel aan het drinken.

En over drinken gesproken, een proever mocht natuurlijk niet ontbreken. Ook daar had Steven voor gezorgd. Heerlijk fris en licht parelend op de tong. Mijn vooroordeel over cider is bij deze verleden tijd. Deze smakelijke drank wil ik volgend jaar ook in mijn kelder.

Bedankt Steven voor de leerrijke avond.