Van appelbes op andere takken

24/02/2023 van 20:00 tot 23:00

locatie

Ontmoetings-Centrum-Alexander-Rodenbach (OCAR)
Kerkplein 29
8800 Rumbeke (Roeselare)
routebeschrijving

Verslag

Appelbes, of hoe kosten noch moeite gespaard werden om een schitterende avond te maken.

 Het begon allemaal vele Jaren geleden met Wim, een lid van de RWB, die Brigitte en Gino enkele struiken appelbes meegaf. Natuurlijk moest met die vruchten wijn gemaakt worden. Helemaal geen gemakkelijke opdracht maar als wijnmaker moet je nu eenmaal “een beetje” geduld hebben ,en durven proberen.

Gino en Brigitte maken zowat elk jaar appelbeswijn. Waarbij het recept en de combinatie met andere vruchten elk jaar verfijnd wordt. Appelbes laat zich combineren met framboos, cassis, jeneverbes en druiven. Die druiven spelen een belangrijke rol bij het neerhalen van het totale zuurgehalte.  Immers zowel appelbes zelf, als cassis of jeneverbes hebben van nature tamelijk veel zuur.

Op onze appelbesavond kregen we 7 recepten voorgeschoteld waarvan er vijf effectief ter plaatse werden geproefd. En ten huize G&B is dat meteen ook met aangepaste hapjes. Uw publiek verwennen noemen ze zoiets.

Wie, gezien het hoge zuurgehalte van de vruchtencombinatie een waterig wijntje verwachtte kwam heel bedrogen uit. Ik vermoed dat velen momenteel appelbes aan het zoeken zijn. Ik ook, maar verdorie, waar moet ik die nu weer kwijt in mijn tuin.

Kortom, een heel mooie avond... en een praktisch bewijs dat er bij de RWB heel goede wijnmakers rondlopen.