Houtlagering voor wijn en bier

27/10/2023 van 20:00 tot 23:00

locatie

Zaal Kerelsplein
Acaciastraat 6
8800 Roeselare
routebeschrijving

Omschrijving

Hout lagering is eenvoudig gezegd een drank een bepaalde tijd in een houten vat opslaan om de smaak en het aroma van de drank te wijzigen.  We kennen deze techniek reeds lang vanuit de wijnbouw maar de laatste jaren worden steeds vaker bieren met houtlagering gemaakt.

In deze vergadering gaan we na waarom houtlagering toegepast wordt, hoe dit in de commerciële wijnbouw en brouwerijen toegepast wordt en hoe we dit als amateurbrouwer en -wijnmaker kunnen gebruiken.  Dit wordt een vergadering die je zeker zal inspireren om met de opgedane kennis aan de slag te gaan.

We maken ook duidelijk hoe je houtlagering kan uitvoeren zonder peperdure vaten via het gerbuik van eiken stokjes of schilfers. Je zal ook merken dat er wel iets meer bij komt kijken dan gewoon een eiken stokje in uw wijn of bier te gooien.

En waarschijnlijk gaan we tussendoor ook wel wat proeven, een wijntje, al dan niet houtgelagerd, of een zelfgemaakt bier met toesten van taninne. Houtlagering is immers iets dat universeel en sinds eeuwen gebruikt wordt om wijn en bier op te slaan en te vervoeren. Sommigen, onder andere onze sponsor de Bom brouwerij, experimenteren met houtlagering om hun bieren te laten rijpen.