Moutbakker

27/10/2017 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Vandaag hadden we een brouwer op bezoek. Niet zomaar een brouwer: deze brouwer was naast brouwmeester bij Sint Bernardus, Orval,.. ook brouwmeester bij Brouwerij Martens waar hij onder andere miljoenen liters ‘Aldi’ pils heeft gebrouwen. En eigenlijk is hij per toeval beginnen brouwen. 

Als 17-jarige wou hij eigenlijk alcohol stoken. Van iemand waarvan hij vermoedde dat die dat kon, kreeg hij enkel een brouwinstallatie mee. Hij ging ermee aan de slag en ontdekte dat hij dit wel plezant vond. Hij werd ouder en studeerde voor bio-ingenieur. In zijn masters koos hij de optie brouwtechnologie. Na zijn studies ging hij bij verschillende brouwerijen aan de slag. Hij leerde overal de knepen van het vak maar leerde ook dat de brouwerswereld erg klein is en dat die, zoals in een klein dorp, zijn eigenaardigheden heeft.

Bij het veranderen van brouwerij hoorde eveneens een verhuis. Toen hij in Limburg brouwmeester was bij Martens, begon hij na te denken om zelf een bier op de markt te brengen. Hij kende de biermarkt uiteraard erg goed en wou een Belgisch bier maken maar het moest eveneens uniek zijn.

Die zoektocht vertaalde zich in het eerste deel van zijn lezing: Wat maakt Belgisch bier Belgisch? Hij overliep alle ingrediënten en brouwsystemen in het cultuurhistorische kader. Zo merken we dat oorlog, bezetting, belastingomzeiling, geloof, spionage,… hun invloed hadden op het brouwen van ons bier. 

Al deze componenten zorgden voor een unieke context waardoor we nu spreken van Belgisch bier.

In het tweede deel vertelde Bert hoe hij uit deze Belgische traditie een eigen brouwerij wou starten. Belangrijk voor hem was dat hij vrij bleef. Hij kocht dus geen brouwinstallatie waardoor hij afhankelijk zou worden van banken of financiers. Voor de receptontwikkeling ging hij terug naar een verloren (Belgische) traditie waarbij elke brouwerij ook zijn eigen mouterij had. Op die manier ontstond het idee van de moutbakkerij en de creatie van zijn eigen ‘unieke’ bieren.

Na tal van experimenten ontdekte hij dat het zelf branden van mouten unieke smaken in het bier bracht. Vergelijk het met koffie uit vers gebrande bonen of koffie uit een pakje van een half jaar oud. Door samen met de mouten ook hout te branden kreeg de mout unieke houttoetsen. Na de experimenteerfase liet hij een moutbrander ontwerpen en was hij plots moutbakker.Uiteraard mochten we proeven van zijn zelfgebakken mout en bieren. 

Rosie Rosa, het eerste bier dat we mochten proeven, bevat naast water, mout en gist ook gebakken mout, blauwe bessen, appel- en perenstroop en rozijnenbrood. Nog unieker is dat het bier is gebrouwen zonder hop. Verder proefden we nog ‘Triporteur From Heaven’, ‘Triporteur From Hell’ en ‘Triporteur Medium Toast Belgian Oak’
Waar het hart van vol is, loopt de mond van over zegt men wel eens. 

Dit geldt zeker voor Bert. Bert kan verschrikkelijk goed brouwen en bovendien kan hij het erg goed uitleggen. Hij adviseerde ons om als vrije brouwers te werk te gaan; nooit stoppen met experimenteren, oppassen met recepten en dogma’s van het internet en wat zeezout te gebruiken bij het maken van bruine bieren. 

Het was een prachtavond waarbij de afwezigen ongelijk hadden. We wensen Bert succes met de uitbouw van zijn moutbakkerij en hopen dat we binnenkort mogen brouwen met zijn versgebakken mouten.