Perelwijn afwerken

01/12/2017 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Enkele van onze leden die wijn maken wagen zich ook aan het maken van “perelwijn”. Zo ook Robert Vermeersch die ons bij hem thuis welkom heette om een demonstratie te geven over hoe de gistprop (dode gistcellen die zich na de 2de gisting op de fles na het remueren in de hals van de fles bevinden) wordt verwijdert en de fles verder wordt afgewerkt en gestopt. 

De af te werken flessen werden de dag voordien ondersteboven al te koelen gezet in de koelkast op een zo laag mogelijke temperatuur. Op het moment van werken werden in een bak met daarin pure alcohol als koelvloeistof geplaatst in een diepvriezer, de flessen per 3 met de hals naar beneden (3 à 4 cm) in de koelvloeistof geplaatst. Deze heeft een °t van +/- 18° onder nul. Men laat de flessen hierin een 15tal minuten staan.

Met geoefende hand werd dan door Robert van de eerste fles het kroonkurk verwijdert. Door de druk in de fles (4 à 5 kg) wordt de bevroren gist als prop naar buiten geduwd. Door de koude heeft de perelwijn praktisch geen kans om naar buiten te spuiten. Toch dient men snel de fles aan te vullen met een likeurtje en er dan de definitieve champagnestop op te plaatsen.

Hiervoor heeft handige Robert zelf een praktisch toestel in elkaar gestoken. Het stoppen van de fles gaat hierdoor zeer vlot en gemakkelijk. Na het stoppen wordt er nog een muilkorfje aangebracht en de fles is klaar voor de kelder.
Reken op een 4tal weken vooraleer je de eerste fles kunt openen. Beter worden door bewaren wordt perelwijn niet, dus hoef je hem geen jaren te laten liggen. Maar daar krijgt deze bij Robert de kans niet toe. En dat hebben we zelf kunnen proeven. Veel te lekker om hem lang te laten liggen.

Bedankt Robert en Yvette voor de gastvrije ontvangst en de proevers. Het was een leerrijke namiddag.