Hoe zelf Kriekbier brouwen

24/02/2017 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Als men zelf kriekbier maakt kan men als basisbier een zoet, zuur, bitter of kruidenbier brouwen waaraan dan krieken(sap) worden toegevoegd. Om een echte krieksmaak te bekomen dien je minstens 50% krieken toe te voegen. 100% is nog beter, dit wil zeggen op bv 30 liter bier dertig kg krieken.

Uiteraard mogen proevers niet ontbreken en werden enkele biertjes en andere experimentele kriek dranken (proevers 3 en 4) aangeboden.

  • Proever 1: (Eric) straffe miel 2007 + 100% krieken.
  • Proever 2: (Lode) bruin bier 2016 + 50% krieken.
  • Proever 3: kriekenwijn + 100% appelbier.
  • Proever 4: kriekenwijn + 200% appelbier.
  • Proever 5: blond bier gebrouwen in oktober 2016 op de opendeur dag van de POM + 100% krieken + toevoeging van extra hop.

Iedereen was het erover eens dat proevers 1 en 2 elk voor zich anders, maar zich etaleerden als een smakelijk bier. Proever 5 viel ook bij iedereen in de smaak alhoewel dit nog een zeer jong bier is. Wegens het potentieel dat erin zit beloofd dit voor de toekomst.
Proevers 3 en 4 vielen uit de gratie. Het “bier” mistte body en had totaal geen karakter, veel te plat. We mogen dus stellen dat kriekbier maken door kriekenwijn toe te voegen aan een basisbier geen lekker en goed alternatief is.
We kunnen besluiten dat zelf een kriekbier maken geen grote kunst is en dat elke brouwer met wat kennis van zaken zich hier gerust aan kan wagen en zeker mag zijn van een goed resultaat. Er is zeker plaats om te experimenteren maar laat aub een lekkere kriekenwijn een kriekenwijn zijn en een kriekbier een kriekbier. Dat weten we nu ook wel zeker.
Elke brouwer van onze gilde dus aan de slag. Dan kunnen we volgend jaar een proeverij van allemaal “RWB-leden-kriekbieren” organiseren. 
Ook dit jaar kunnen er via de gilde weer krieken aangekocht worden. Meer hierover verder in deze krant.
Dank je wel Lode voor je boeiende en leerrijke uiteenzetting.