Biermaak programma

23/02/2018 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Bij het brouwen van bier komt er heel wat wiskunde bij kijken om de nodige berekeningen te maken. Natuurlijk zou je al deze formules handmatig kunnen uitrekenen maar het is veel handiger om het zware rekenwerk over te laten aan de computer. 

Zo kunnen wij ons focussen op wat echt belangrijk is, een goed recept maken.We begonnen de avond met een kort overzicht van 2 programma’s, “Brouwplanner” en “Brouwhulp”. We zagen de verschillen maar vooral ook de gelijkenissen tussen beide programma’s. 

Omdat Brouwplanner een excel rekenblad is heb je daar dus excel voor nodig en daarnaast kan het voor nieuwe brouwers soms wat onoverzichtelijk zijn. Brouwhulp giet dezelfde functionaliteit van Brouwplanner in een alleenstaand programma.

Een persoon die alles toont op het groot scherm leek ons niet de beste manier om dit uit te leggen. Daarom kwamen we op het idee om een workshop te geven.

De aanwezigen werden opgesplitst in kleinere groepen rond een laptop. Ieder groepje kreeg de kans om een recept te maken. Na een half uurtje wisselden de groepjes van plaats zodat iedereen de verschillende programma’s, maar ook de verschillende werkwijzen aan den lijve kon meemaken.

Kort samengevat, een leerrijke avond waar de aanwezigen heel wat van hebben opgestoken.
Indien voldoende leden hier interesse voor zouden hebben kunnen we ook zoiets uitwerken voor de wijnmakers.