Hoppe, kweken, drogen, bewaren, toedienen

28/04/2017 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Voor de toepassing van hop bij het bierbrouwen werd traditioneel een onderscheid gemaakt tussen bitterhoppen en aromahoppen, doch geleidelijk zijn zogeheten dubbeldoelhoppen op de voorgrond gekomen, die tegelijk bitterheid en aroma verlenen aan het bier.

Grootscheepse hopveredelingsprogramma’s in het noordwesten van de Verenigde Staten hebben geleid tot de ontwikkeling van geheel innovatieve aromatische hopsoorten die de Europese aromahoppen aan het belagen zijn. 

Deze ‘flavor hops’ bevatten specifieke aromatische inhoudsstoffen, die aangename citrusachtige, bloemige, fruitige, ook kruidige sensoriële indrukken weergeven op onze smaak- en geursensoren. 

Erg bittere smaken worden efficiënt gemaskeerd door de massieve impact van flavor-moleculen, waardoor de waargenomen subjectieve, zachte bitterheid afwijkt van de objectieve, soms scherpe analytische bitterheid. Elke hopsoort wordt gekarakteriseerd door een uniek aromaprofiel, zodat geheel nieuwe, uiterst gebalanceerde smaak- en geurimpressies kunnen gecreëerd worden in moderne bieren.

Het wereldwijd succes van ‘flavor hops’ wordt voornamelijk beïnvloed door late hoptoevoer op het einde van het wortkoken of bij de whirpool-filtratie en vooral tijdens het na-hoppen (‘dry hopping’) bij de beer-maturatie. 

Deze veelal rijke hopgiften voor speciaalbieren worden aanzien als ‘het geheim van uitgesproken hoparoma’s en –flavors’. 

Het alsmaar groeiend aanbod aan innovatieve ‘flavor hops’ geeft de brouw(st)er enerzijds enorme keuze-mogelijkheden, anderzijds problemen in de zoektocht naar geschikte hopselecties voor specifieke bieren. 

Bijkomend is er het hoptekort in de wereld, dat, gekoppeld aan de stijgende vraag naar ‘ flavor hops’, leidt tot een soms exponentiële toename in prijzen. Hop is momenteel in grote mate het duurste bieringrediënt geworden.