Imker, honing als basis om mede te maken

25/05/2018 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Het beloofde een bijzondere avond te worden. Het onderwerp lag wat buiten onze comfortzone en de locatie was niet onze vertrouwde koffiehoek in de POM maar het PCLT, waar de imkersvereniging haar lesavonden organiseert en waar ook enkele bijenkasten staan opgesteld.

Pieter, onze lesgever, begon zijn introductie met een opsomming van alle geel-zwart gestreepte insecten want niet al deze beestjes zijn bijen of wespen waarvan we schrik moeten hebben. Je hebt ook nog hommels,  
zweefvliegen, hoornaars,… .

 Deze verschillende insecten hebben een andere levenscyclus, andere voedingsbronnen, sommigen leven in grote kolonies, anderen zijn solitair,… . 

Zo kwamen we te weten dat zelfs wespen erg nuttig zijn omdat ze heel veel kleine insecten en rupsen vangen. Echter op het einde van de zomer, wanneer de koningin minder eitjes legt en het voedsel schaars wordt, beginnen de werksters te verhongeren. 

Hierdoor zoeken ze alternatief voedsel zoals kadavers, fruit,… maar ook ons bbq vlees, limonade,… lusten ze wel. Ze kunnen in die periode erg agressief gedrag vertonen. Bijen steken enkel bij gevaar, als je bijvoorbeeld met je blote voeten door het gras wandelt en je trapt op een bij.

Na de pauze en het bezoek aan de bijenkasten, ging Pieter dieper in op het leven van de honingbij. Hoe het imkeren is ontstaan, welke soorten honingbijen er zijn, het verschil tussen een bijenkorf en een bijenkast, hoe de honing geoogst moet worden,… . Heel fascinerend is het ontstaan van zwermen en koninginnen.

Hij legde het verschil uit tussen ‘honing van de imker’ en ‘industriële’ honing en liet ons mede of honingwijn proeven. Op het einde legde hij uit hoe hijzelf, met wisselend succes, zijn eigen mede maakt. Onmiddellijk zaten enkele mensen op het puntje van hun stoel. 

Geboeid werd er geluisterd en werden vragen gesteld. Francky, de man van de cijfers en berekeningen, begon meteen over het verschil tussen PH en grammen wijnsteenzuur per liter. Spontaan begon het idee te groeien om samen, wijnmakers, brouwers en imkers, mede te maken en de verschillende werkwijzen uit te testen. Wordt in elk geval vervolgd.