Beginnerscursus wijn maken, praktijk

22/09/2018 at 00:00 - 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Iedere leerling beschikt over 10 liter appelsap. 

Er worden metingen naar suikergehalte en zuur van het sap uitgevoerd. Daarna maakt ieder afzonderlijk de berekeningen die nodig zijn om de wijn op te starten met de op voorhand bepaalde parameters. Onze leerlingen hebben de theorie best onder de knie, want de berekeningsresultaten van elk lopen quasi gelijk. 

Na een minieme correctie uitgevoerd door de lesgever, ieder moet vanaf hetzelfde punt kunnen starten, kunnen we de nodige stoffen en suiker toe voegen aan ons sap. 

Als laatste wordt de giststarter, die eerder die dag werd aangemaakt, toegevoegd. Waterslot op de dame-jeanne en klaar is Kees. Elk neemt nu zijn fles mee naar huis om daar het proces van sap tot wijn te laten gebeuren. 

Via mail wordt er gecommuniceerd over de voortgang van de gisting en wordt tijdig gezegd wat er verder dient te gebeuren.

We hebben al mogen horen van al de cursisten dat bij de laatste overheveling de smaaktest in orde was. We zijn dus goe bezig.