Reinigen en desinfecteren

28/09/2018 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Tijden veranderen. Jaren geleden kon en mocht alles, nu worden we constant om de oren geslagen met raadgevingen om gezonder te leven en verstandig om te gaan met voeding. We worden er op gewezen niet zomaar alles wat in onze voeding aanwezig is te aanvaarden.

Ook in het hobby brouwen- en wijn maken zijn de zaken geëvolueerd. Destijds werden soms paardenmiddelen gebruikt om het materiaal te reinigen, nu bestaan er betere en vooral veiligere middelen.

In het kader daarvan was Dhr. Donald Landtsheere, klinisch bioloog, apotheker, Master in de ortho moleculaire biologie en de cosmetische wetenschappen onze gastspreker. 

Beroepshalve heeft hij veel te maken met ontsmettingsmiddelen, hij moet daarbij voldoen aan verschillende ISO-normen. In het verleden was hij op dit gebied ook raadgever in voedingsbedrijven en in de medische wereld.
Belangrijk voor onze vereniging is dat Donald zelf hobbybrouwer is en dus net als de leden van onze geliefde vereniging zijn eigen materiaal grondig moet kuisen en ontsmetten!

Donald - wat hadden we anders verwacht – had zich terdege voorbereid. De ene slide na de andere passeerde de revue.

Hij startte zijn betoog vanuit de professionele wereld en projecteerde dit op onze situatie als hobbymensen. Daarbij wees hij op de mogelijke gevaren, besmettingen, persoonlijke hygiëne en de methodiek van het
reinigen en ontsmetten. 

We kwamen ook te weten dat je niet zomaar welk middel mag gebruiken op gelijk welk materiaal, en dat de doseringen correct moeten zijn. Tot slot werden de bestaande middelen die in BMS of andere winkels te verkrijgen zijn, stuk voor stuk kritisch overlopen. Daarbij was hij ontluisterend eerlijk. 

Natuurlijk kwamen heel wat vragen uit de groep, en zo werd het een gezellige, leerrijke en interactieve avond.
Dit alles werd overgoten met een biersausje, want Donald en zijn brouwmaat hadden enkele lekkere zelf gebrouwen biertjes meegebracht.

Donald gaf ook aan hoe of waar bepaalde producten kunnen verkregen worden. De Gilde zal met veel plezier vanaf volgend jaar deze nieuwe producten aanbieden aan zijn leden.