Wijn, bier en kaas

30/11/2018 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Een grote opkomst voor deze vergadering: Maar liefst 35 deelnemers tekenden present!
De bekende kaasmeesteres Fabienne uit Roeselare stak meteen van wal met een grondige uitleg.

Het onstaan en de geschiedenis van kaas, alsook de bewerkingen om kaas te bekomen kwamen eerst aan bod. Vervolgens werd de indeling van de diverse kazen belicht. Tot slot legde Fabienne ons van naaldje tot draadje uit hoe je het best kaas bewaart en op de juiste manier opdient.

Het concept van de avond was dat we respectievelijk 4 kazen, nog eens 3 kazen en tot slot 4 kazen proefden met wijn, en dat we dit na de pauze opnieuw deden met bier. Dus 11 kazen in totaal!

Dit waren Brie de Meaux, Chaource, Munster, Pont L’Eveque, Tomme de Montagne, Morbier, Emmenthal, Fourme d’Ambert, Roquefort, Sainte-Maure, Crottin de Chavignol,
Fabienne beschreef de eerste vier kazen. 

Wijn-en bierkenner Mario gaf uitleg over de pairing van wijn met kaas en beschreef kort de drie wijnen. En toen waren we vertrokken voor de proeverij!

Tijdens het proeven was het bijwijlen muisstil, de deelnemers namen de tasting heel serieus op.
Fabienne beschreef nog de tweede en derde reeks kazen, waarna telkens opnieuw geproefd werd.

Na al dit harde labeur volgde een korte pauze, waarbij de wijntannines weggespoeld werden…
Na de pauze, en na een korte uitleg over de pairing van bier met kaas en een beschrijving van de bieren, werd het proeven meteen hernomen. 

Een Duvel, een Kwak en het Gildebier, meer bepaald de Zwartzak moesten het gevecht aangaan met de kazen. De proeverij verliep al met wat meer ambiance, maar toch beoordeelde iedereen heel plichtsgetrouw de combinaties bier met kaas.  

De deelnemers gebruikten de ganse avond een proefformulier. De resultaten van de foodpairing worden heel binnenkort aan de leden meegedeeld. Zo kan elk lid met de feestdagen de beste combinaties gebruiken voor kaasavonden of kaasdesserts.

Veel later dan verwacht werd de avond afgesloten. Maar we hadden dan ook heel wat proefwerk verricht en veel bijgeleerd!