Algemene vergadering en proeven eigen wijn en bier

25/01/2019 van 20:00 tot 23:00

locatie

Ontmoetings-Centrum-Alexander-Rodenbach (OCAR)
Kerkplein 29
8800 Rumbeke (Roeselare)
routebeschrijving

Verslag

En iedereen zit natuurlijk te wachten op het leuke gedeelte waar we zelfgemaakte wijnen en bieren gaan proeven. Maar eerst toch wat ernstige zaken want alhoewel boekhouding en andere administratie geen zaken zijn waarvoor toegetreden leden en leden van een VZW warm voor lopen, toch is het voor die mensen heel goed om een inzicht te hebben in wat er allemaal schuilgaat achter RWB VZW.

Gelukkig is de korte samenvatting uitgesproken positief. De financiële situatie is gezond, de jaar-activiteiten-kalender is vol, en het ledenaantal oogt stabiel. Met een overzicht van de voornaamste boekhoudkundige cijfers die bovenstaande bevestigen nemen we een aperitiefje op een ambitieus nieuw jaar en maken we ons op voor de proeverij.

Het was bijna twee jaar geleden dat we brouwsels van leden geproefd hadden. Een schande… Velen waren blijkbaar diezelfde mening toegedaan, want op mijn vraag om een wijn of een bier te leveren werd massaal gereageerd. Er dienden zelfs drie inzendingen geweigerd te worden!

Uiteindelijk werden toch 6 wijnen en bieren achter de kiezen gewerkt. Net iets te veel, de volgende keer houden we het op 10 stuks, van elk vijf.

De degustatiefiches werden tot op het einde van de proeverij netjes ingevuld door de grote groep aanwezigen, waarvoor mijn dank. Dankzij jullie krijgen de wijn-en biermakers een gefundeerde feedback, waardoor zij hun lekkere recepten kunnen behouden of optimaliseren.

Vóór we aan de slag gingen werd nog eens kort overlopen hoe we correct bier en wijn proeven, en ook de degustatiefiches werden summier besproken.

Luc had een nogal stevige duik in zijn kelder genomen, want hij bracht maar liefst 4 wijnen mee. En dan nog wel het volledige gamma: Mousserend, wit, rosé en rood. Robert en Herwig hadden beiden een rode wijn mee.

Ook de brouwers lieten zich niet onbetuigd. Luc en zijn brouwmaat Steven schonken een lekker fris blond bier. En Jan had zelfs een blonde én een bruine meegebracht. De schrijver van dit stukje liet een amber bier proeven en Belinda en Jochen kozen voor het zwaardere werk: Quadrupels!

Ook hier waren enkele bieren ronduit uitmuntend.

Als gediplomeerd wijn- en bierproever heb ik twee bemerkingen. Amateur-wijnmakers en hobbybrouwers hebben vaak en geheel onterecht schrik om hun product te brengen. En ten tweede zijn ze veel te kritisch op hun eigen brouwsels en die van andere hobbyisten.

Ikzelf was aangenaam verrast door het meer dan behoorlijke niveau. De beste wijnen en bieren van de avond zouden menig commerciële dranken doen blozen.

Een mooie proefavond, zoals er meer zouden moeten zijn…

PS: Een zeer gedetailleerde beschrijving van alle geproefde wijnen en bieren wordt aan alle aanwezigen bezorgd.