Veroudering van wijn en bier

26/04/2019 van 20:00 tot 23:00

locatie

Zaal Kerelsplein
Acaciastraat 6
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Heel wat wijn-en biermakers waren opgedaagd om deze vergadering bij te wonen. 

Ergens normaal, want hoe vaak gebeurt het niet dat we een flesje bier of wijn uit onze kelder opdiepen en vaststellen dat de gloriejaren van het drankje al lang voorbij zijn…

Vóór de pauze kwamen de wijnen aan bod. Welk soort wijnen bewaren het best? Hoe bewaart men wijn het best? Hoe herkennen we een (te) oude wijn? Speel het druivenras een rol? Op al deze vragen werd een antwoord gegeven.

Theorie moet getoetst worden aan de praktijk. Een mousserende Portugese wijn, een Argentijnse Chardonnay, 3 hobbywijnen van RWB-bestuursleden en één rode wijn uit Portugal werden getest. 

De aanwezigen moesten kiezen uit 3 mogelijkheden: Lekker, nipt aanvaardbaar of spuwemmer.
De Dao Cabriz (2012) miste frisheid, maar werd door de meesten toch als nipt aanvaardbaar gequoteerd. De Chardonnay (2013) en de twee witte amateurwijnen (2014 en 2012) kregen daarentegen het label “spuwemmer” opgeplakt.

Voorzitter Francky had onterecht een slecht gevoel bij zijn kriekenwijn van 1999, want een meerderheid vond dit bejaard wijntje best lekker. Slechts enkelen vonden hem niet meer goed.
De beste wijn was de laatste. De rode Carm Douro (2010) had nog steeds een sexy kleur, mooie tannines en was nog perfect op dronk. Zo zie je maar!

Na de pauze ging het over de opslag en bewaring van bier. Daarbij werd belicht op welke manier en temperatuur we het gerstenat stockeren, maar ook hoe we diverse bierstijlen het best bewaren. Ook de fouten die kunnen gemaakt worden bij het bewaren en verouderen kwamen aan bod.

Vijf bieren verschenen op de proeftafel.

De Liefmans Yelloh on te rocks (vervaldatum april 2019) en zeker het Seefbier (maart 2014) vielen zwaar door de mand. De Straffe Hendrik Tripel (9 maanden over datum!) hield vrij goed stand. Dat het bier stevig gehopt is en over 9% alcohol beschikt, zal daar niet vreemd aan zijn.

Net als bij de wijn werden de toppers voor het laatst gehouden. Alhoewel, toppers… Bij de Westvleteren 8 had de tand des tijds al goed toegeslagen. De Westvleteren 12 daarentegen werd door de meesten gesmaakt. Zijn hoge alcohol (10,2%) zal hier wel de beschermengel geweest zijn…

Een leerrijke avond, die ons laat nadenken over de staat van onze drankvoorraad. Misschien dé gelegenheid om in de kelder te duiken en de oudste flesjes samen met vrienden soldaat te maken?

Mario