Familiedag; uitstap

06/07/2019 van 08:00 tot 21:00

locatie
routebeschrijving

Verslag

Ondergetekende, gids voor één dag, dacht op zaterdagmorgen 6 juli als eerste op de vertreklocatie toe te komen. Maar dat was buiten enkele vroege vogels gerekend. Op de parking van de Reyselende molen stonden al enkele leden ongeduldig te wachten. Druppelsgewijs kwamen de overige “reizigers” met de wagen toe zodat we met ons 29 koppig bendeke mooi op tijd konden vertrekken toen de bus om7u45 voorreed. Geen chauffeur maar een “chauffeuze” achter het stuur. En zoals later op de dag meermaals zou blijken iemand die zijn “D” niet bij een zak patatten cadeau had gekregen.

De gids nam eenmaal de bus goed en wel was vertrokken de micro ter hand om even het verloop van de dag te schetsen. 

Na wat omzwervingen wegens verkeersperikelen die wij hadden te danken aan het vertrek van de Tour de France in Brussel, kwamen we net op tijd aan onze eerste halte aan. De “Cantillon”, brouwerij annex museum te Anderlecht. De enige overblijvende lambiekbrouwerij in het Brusselse. 

Lambiek is een typisch streekbier uit de Zennevallei. Kenmerkend de spontane gisting met wilde gisten. Het brouwen hiervan kan enkel gebeuren in de wintermaanden. Onze gids ter plekke stond al in de startblokken en leidde ons meteen mee naar de brouwkuip van 10.000 liter inhoud waarvan uiteindelijk na het proces nog 7500 liter lambiek van overschiet. Een verdieping hoger hadden we zicht op de 2 kookketels. Vandaar werd het gerstenat nog een verdieping hoger gepomp tot in het koelschip. 

Een koperen open bak van een 55 cm hoogte en met een inhoud van 7500 liter. Daarin werd het wort aan de open lucht onder de met kieren en spleten gezegende dakspanten blootgesteld om “besmet” te raken met de in de lucht aanwezige wilde “lambiekgisten”. Eens de gisten goed hun werk deden werd de jonge lambiek voor lange (jaren) of minder lange tijd in houten vaten gelagerd. Eens gebotteld ondergaat de lambiek een hergisting op fles. 

Geuze is een mengeling van verschillende jaartallen lambiek. Een kriek wordt door hun bekomen door gedurende een tijd 200 gr krieken per liter lambiek te laten mee gisten. Onze gids was een zeer sympathiek ventje die op een amusant entertainende en leerrijke wijze honderduit wist te vertellen over het hele proces van ingrediënten tot aan de botteling. Een echte spraakwaterval.

Na de rondleiding hebben we nog de platte lambiek kunnen proeven en de daarvan afgeleide geuze en kriek. Verschillenden onder ons hadden in de bus één enkele of meerdere flessen Cantillon mee om er thuis nog eens van te genieten. Tot zelfs na pas 20 jaren. Geduld is een schone … 

Terug richting Aalst en omstreken alwaar we in een gezellige bistro “Kozakkeshof” te Affligem onze lunch hebben genoten, met voor velen een streekgebonden Affligem erbij.

Amper 5 minuten met de bus en we arriveerden op het wijndomein “De Kluizen” te Affligem. Onze gastheer Herman Troch stond ons al op te wachten. ‘Stipt op tijd’ : was het eerste wat hij zei terwijl hij mij stevig de hand schudde. Van uitzicht een stoere levensgenieter met een wilde lange baard en dito haar. Het metier van thuis uit meegekregen van vader die ook wijnbouwer was runt hij al 20 jaar zijn domein (nu 2,8 ha met 10.000 wijnstokken van verschillende rassen) en dit als hoofdinkomen.

Te midden van de druivenranken vertelt hij met passie over hoe hij zijn wijngaard runt. Wijze van telen, snoeien, gewasbescherming, bestrijding tegen ongedierte en vogels. Grotendeels op een milieuvriendelijke manier, behalve als het echt niet anders kan.

We stappen terug op de bus om een 5-tal km verder aan zijn wijnmakerij en shop/proeflokaal te komen. We nemen plaats in de mooie grote serre waar de proefglazen, water en spuwemmers al gereed staan. Die laatste heeft hij na ons bezoek zeker niet moeten ledigen. Een viertal wijnen passeerden de revue. Beginnende met een eigen sprankelwijn “Cuvee Zjul” gevolgd door een frisse droge witte wijn van de Kerner druif die aan de Duitse Riesling doet denken kenmerkend door zijn mineraliteit. 

Hij liet ons ook een vrij krachtige en fruitige rode wijn proeven van de druiven Dornfelder/Zweigelt. Als afsluiter een krachtige dessertwijn die al werd verkozen tot beste Belgische wijn, de “Optima Nobelzoet” gemaakt van nobelzoete druiven met het typische aroma van botrytiswijn, honing ananas, abrikoos.

Tussen het proeven door heeft hij ons ook in zijn “werkplaats” rondgeleid met de nodige uitleg.

Het moet gezegd, Herman’s wijn is gene kattenpis en dat was nadien te merken aan de vele flessen die mee de bus op gingen.
En daarmee was de tijd aangebroken om terug te rijden naar ons vertrekpunt, de Reyselende molen alwaar ons nog een avondmaal stond te wachten. De gids nam nog eens de micro ter hand om even de dag te overlopen, onze vrouwelijke buschauffeur te complimenteren en te bedanken en om nog een liedje te zingen. Vooral dat laatste vond heel wat weerklank. Wie wil weten wat en hoe moet de volgende keer ook maar mee gaan, en misschien heel misschien komt dat nog wel eens ergens boven water. 

Om 18u45 terug in Pittem aan de molen. In de gezellige orangerie allemaal samen aan één grote tafel. Voorzitter Fy nam nog even het woord tijdens het aperitief en na een smakelijke maaltijd zat de dag er omstreeks 21 uur op. De meesten gingen naar huis, voldaan. Enkelen bleven op het gezellige terras nog wat nagenieten van de mooie zomeravond. Hopelijk ben jij er volgend jaar ook bij.