Beginnerscursus wijn theorie

07/09/2019 van 09:00 tot 17:00

locatie

Roeselaarse Wijn- en Bier Gilde
Beverseaardeweg 201
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Acht geïnteresseerde nieuwkomers druppelden Francky zijn “innekot” in voor een ganse dag les in het fruit wijn maken. Dat innekot is eigenlijk gewoon een soort tuinhuis maar met voldoende plaats om enkele mensen rond een tafel te krijgen en les te geven.

Zoals elk jaar opnieuw was de lesgever geconfronteerd met dezelfde vragen. Hoe vat je de zo een rijk onderwerp samen in één enkele dag uitleg?

Het werd dus zoals elk jaar een heel uitgebreide, maar toch praktische, les met nadruk op die zaken die je als beginnende (fruit) wijn maker toch echt moet weten. De aanwezigen leerden onder andere de basismetingen op het sap uitvoeren, en daarna de nodige berekeningen te maken om met een sap een evenwichtige wijn te maken.

Er werd ondertussen natuurlijk ook een klein glaasje geproefd en sommigen waren verbaasd dat met fruitsoorten zoals appelen, krieken, of cassis dergelijke aangename wijnen konden gemaakt worden. De aanwezigen vertrokken op het einde van de dag tevreden naar huis.

Tevreden, ook omdat nog een tweede lesdag volgde waarop de zonet aangeleerde zaken zouden herhaald worden aan de hand van het maken van een fruitwijn op basis van appelsap.