Bezoek hopboerderij De Plukker

14/09/2019 van 10:00 tot 12:00

locatie

De Plukker
Elverdingseweg 14a
8970 Poperinge
routebeschrijving

Verslag

Voor een keer niet op vrijdagavond, maar een zaterdagmorgen in september ... Het zonnetje en een 25-tal leden tekenen present aan brouwerij De Plukker.

Onze gids stond ons al op te wachten, en neemt ons mee naar het proefzaaltje in de brouwerij. Na een korte inleiding kon een panel van proevers zich uitspreken over de smaak 3 verschillende hoppetheetjes. Na deze tasting vertelt de gids ons nog meer over de lokale geschiedenis van de hop, en komen we te weten wat het verschil is tussen de hoppepluk van vroeger en nu.

Met een "Keikoppenbiertje" in de hand krijgen we nog een filmpje te zien uit de oude doos, waarna we onze toch verder zetten naar het hoppeveld.

Op het veld krijgen we een volledige uitleg over de hoppe kweek. Zo zijn we te weten gekomen hoe men een hoppeveld opzet, hoe men de hop binnen de perken tracht te houden, en wanneer we hoppescheuten kunnen verzamelen. Toch wel een arbeidsintensieve bezigheid.

Uiteraard werd ook de nodige aandacht besteed aan de hoppebel zelf. Hoe kunnen we weten wanneer hop klaar is om te oogsten, wat als er toch mannelijke hop in de buurt staat en waar zit die lupuline nu juist?

Op weg naar de hoppeschuur passeren we verschillende variëteiten die er gekweekt worden. Joris kweekt er op biologische wijze Cascade, Centennial, Challenger, Fuggle, Goldings, Phoenix, Pilgrim en WGV. Ook enkele oudere hopperassen zoals bv Groene Bel worden er op kleinere schaal gekweekt. Op één stuk grond staat er geen hopveld ... Blijkbaar is de grond nog niet ideaal om daar hop te kweken. Om de grond terug in goede staat te krijg plant Joris daar pompoenen. De pompoenplant zorgt voor het zuiveren van de grond.

In de hoppeschuur is er volop activiteit: de karren met hopranken worden aangevoerd, en de ranken worden meteen verwerkt. De bellen en de blaadjes worden van de rank losgetrokken, waarna de blaadjes gescheiden worden van de bellen. De bellen worden dan op een lange transport een eerste maal gedroogd, waarna ze op de ast nog wat langer kunnen drogen. 

Als de bellen voldoende droog zijn kunnen ze in grote balen verpakt worden. Iedere verpakking is goed voor zo’n 30.000 gemiddeld gehopte biertjes … 

Net iets te veel voor één ledenvergadering...

Terug in de brouwerij kunnen we bij een "Tripel Plukker" nog wat napraten over deze gezellige en leerrijke voormiddag.