Beginnerscursus wijn praktijk

28/09/2019 van 09:00 tot 17:00

locatie

Roeselaarse Wijn- en Bier Gilde
Beverseaardeweg 201
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Praktijkdag.

Zoiets vangt natuurlijk aan met een aantal liter sap (in dit geval appelsap) dat de basis zal worden van een dagje wijn maken. De deelnemers krijgen eerst een herhaling van der voornaamste punten van de theoretische les. Daarna wordt zuur en suikergehalte gemeten … en berekend hoeveel suiker nog moet worden toegevoegd om een fruitwijn van 12% alcohol te bekomen.

Daar het sap zelf maar 3.5 gram wijnsteenzuur bevat, en de ideale instelling 6 gram zuur bedraagt is de berekening niet zo gemakkelijk maar uiteindelijk slagen we daar ook in.

Ondertussen werd ook een giststarter gemaakt die tegen het einde van de les al flink staat te gisten.

Als laatste stap wordt per deelnemer 10 liter sap afgemeten en voorzien van een deel van de giststarter. Elke deelnemer krijgt zo’n hoeveelheid mee naar huis.

De komende dagen zal hierover druk heen en weer gemaild worden, waarbij de lesgever de beginners met raad en daad zal bijstaan voor het afwerken van de fruitwijn. Uiteindelijk zal de groep nog een keer samenkomen voor een korte sessie overhevelen.