Klaren, stabiliseren en troebels in wijn

27/09/2019 van 20:00 tot 23:00

locatie

Zaal Kerelsplein
Acaciastraat 6
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Verdorie een complex onderwerp waarover verschillende meningen bestaan:

Vooreerst heb je die ervaren wijnmakers die nog nooit een klaringsmiddel hebben gebruikt en die zweren bij hygiënisch werken, en het gebruik van gezond rijp fruit om een perfecte wijn te maken. En inderdaad, hygiëne is een heel belangrijke factor. Proper werken en ontsmetten is bij wijn maken enorm belangrijk.

Daarnaast heb je de wijnmakers die allerhande producten gebruiken voor allerhande redenen onder het moto “baat het niet, dan schaadt het ook niet”. We kunnen er natuurlijk niet aan voorbij dat er in de handel tientallen middeltjes bestaan om allerlei troebels en ziekten uit onze wijn te houden. Wie zijn ogen te kost geeft bij een bezoek aan een professionele wijnbouwer vindt ook daar heel wat verpakkingen en producten om ziektes en troebels te voorkomen.

Als amateur proberen we het gebruik van scheikundige middelen zoveel mogelijk te beperken zonder al te veel risico’s te nemen.

Op de vergadering werden enkele heel eenvoudige technieken aangetoond om de meest voorkomende oorzaken van troebels op te sporen, en enkele producten naar voor gebracht om dergelijke problemen bij de bron aan te pakken en een mislukte fruitwijn te voorkomen.

Uiteindelijk bleek dat de waarheid, of de beste aanpak, zoals zo vaak een combinatie is van de extremen. Geen enkele voorzorg nemen kan met het fruit dat wij ter beschikking hebben soms leiden tot een troebele wijn, maar ook de ganse waaslijst aan toevoegmiddelen kan grotendeels vermeden worden via proper werken en het gebruik van kwalitatief hoogstaand fruit.