Er eentje proeven, dat mag weer

27/05/2022 van 20:00 tot 23:00

locatie

Ontmoetings-Centrum-Alexander-Rodenbach (OCAR)
Kerkplein 29
8800 Rumbeke (Roeselare)
routebeschrijving

Verslag

Oorspronkelijk zou deze vergadering, zoals de traditie het wil, in januari plaatsvinden maar de laatste stuiptrekkingen van corona staken daar een stokje voor.  ‘Gelukkig’ ontstond er een gaatje in onze agenda en mochten we alsnog proeven van zelfgemaakte dranken.

Maar voor we mochten proeven legde Francky, naar aanleiding van een vraag van een lid, uit hoe je exact kan bepalen hoeveel.alcohol er in een drank zit.  Daarnaast is dit blijkbaar een heel goede methode om een microgolfoven grondig te reinigen, dus als Francky thuis het alcoholgehalte wil bepalen zegt hij tegen An dat hij de microgolfoven aan het ontvetten is.

Na een korte uitleg over het RWB proefformulier werden de glazen op tafel gezet en mochten we aan de slag.  Voor de pauze kwamen 3 witte wijnen.  Twee overduidelijke druivenwijnen waarvan er eentje van een beginnend professioneel wijngoed komt.  Deze wijn was nog niet volledig afgewerkt maar veelbelovend voor deze beginnende wijnbouwer.  De 2 druivenwijnen waren toevallig ook gemaakt op basis van hetzelfde druivenras maar toch waren ze totaal verschillend.  Zo zie je maar dat de keuzes van de wijnmaker erg belangrijk zijn.  De laatste witte wijn was een appelwijn waarin enkele ‘anciens’ door een specifieke smaak ook peren proefden.  En ze hadden gelijk moest de wijnmaker toegeven.

Na de pauze werkte Francky zijn demonstratie van de metingen in verband met de alcoholbepaling af.  Daarna mochten we een ‘bleke’ rode wijn proeven.  Qua smaak niks op aan te merken maar de kleur was niet wat je zou verwachten.  Opnieuw konden enkele ‘anciens’ de oorzaak bepalen.  De kleur was afkomstig van het druivenras ‘Boskoop glorie’ die gekend staat als een moeilijke druif om een goede wijn van te  maken.

Daarna kwamen de bieren aan bod.  Eerst een tripel en om af te sluiten kregen we een dubbele proever.  Het bleek om 2 brouwsels te gaan van ‘Wijze Willem’.  Een ‘commercieel’ gebrouwen bier naar recept van ons lid Belinda Eelbode.  We mochten het eerste en het tweede brouwsel naast elkaar proeven en vergelijken maar een uitgesproken voorkeur voor het ene of andere recept was er niet.  

Het was een mooie avond.  We proefden kwaliteit. We leerden proeven en verwoorden.  Na het nakaarten vertrokken we voldaan naar huis.  

Nogmaals bedankt aan de mensen die een proever ter beschikking stelden. 

Volgend jaar in januari proeven we opnieuw.

Wie een proever heeft, mag steeds een mailtje sturen naar lode@rwbgilde.be.