Van mout tot Bier, Beginnerscursus Bier brouwen, D

08/09/2017 van 20:00 tot 23:00

locatie

Huis van de voeding
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Alle begin is moeilijk maar met hulp kan men ver geraken, met die gedachte in het achterhoofd hebben we ook dit jaar een beginnerscursus bier brouwen georganiseerd. 

Eerst en vooral kwam de theorie aan bod. Hoe schroot je mout, wat is maïshen en de werking van gist werden zorgvuldig uitgelegd door Eric en Steven.

Met theorie alleen kun je jezelf nog geen brouwer noemen, daarom werd onder het toeziend oog van enkele ervaren brouwers een praktijkdag gegeven. Dit keer werd er gekozen om de alom gekende zwartzak te brouwen.
De dag begon met kuisen van het materiaal met zuurreiniger.

Schroten, maïshen, filteren, koken, koelen en natuurlijk weer kuisen volgend elkaar allemaal vrij rap en probleemloos op.

Tussen al dit brouwen door werd ook eens gekeken naar het maken van een recept met het computerprogramma “Brouwplanner”. Een absolute must voor wie geen hele dag met pen en papier iedere formule handmatig wil uitrekenen.

Hevelen van het jonge bier, binnen een 2-tal weken, en bottelen een 2 weken nadien dient nog te gebeuren.
Kortom een zeer leerrijke lessenreeks, indien er nog onduidelijkheden zouden zijn kan er gerust contact opgenomen worden.