Een eigen wijngaard uitbouwen

28/04/2023 van 20:00 tot 23:00

locatie

Ten Elsberge
Mandellaan 101
8800 Roeselare
routebeschrijving

Verslag

Luc Goessens, een wijnmaker in hart en nieren, zonder schrik om buiten de lijntjes te kleuren en dingen te proberen die compleet tegen de gevestigde kennis en gewoontes ingaan, en die dan zelf nog enkele wijngaarden beheert ook.

Zo iemand over de vloer krijgen is leuk natuurlijk, en ook een beetje uniek. We kregen een pak goede raad in verband met het opzetten van een wijngaard. Soms kwamen echte verassingen. Waar wij zweren bij een pulpgisting van enkele weken “in de kelder”, dus bij lagere temperatuur, kregen we uitleg hoe een zorgvuldig opgezette pulpgisting bij een temperatuur van 10 tot 11 graden Celsius, en mits regelmatig toevoegen van een minieme hoeveelheid suiker, tot 6 maanden kan duren.

Iets wat natuurlijk vraagt om het eens zelf te proberen. Gelukkig maken we dit jaar een vergistingskast op basis van een oude frigo. Die vergistingskast zal dus niet alleen voor bier dienen.

Dat dergelijke experimenten ook goede resultaten opleveren werd bevestigd aan de hand van een aantal proevers.

Na een 3,5 uur durende spreekbeurt werd toch nog een ganse tijd nagekaart. Om nog een wijntje of zelfgemaakt bier te proeven, en om al de informatie te laten bezinken.

Het is duidelijk dat Luc nog helemaal niet is uitverteld. Hallo Luc, heb je nog wat tijd volgend jaar?