Enten

05/03/2022 van 13:30 tot 17:30

locatie
routebeschrijving

Verslag

Zaterdagmiddag 13 uur.

Ik ga de lesgever, Dieter Dewitte, oppikken. We koppelen de aanhangwagen aan en vertrekken richting Marialoop. We hebben geluk. Het is een prachtige lentedag met zon, warme temperaturen en weinig wind. Onderweg moeten we door wegenwerken wat omrijden maar uiteindelijk komen we aan op onze bestemming; de prachtige tuin ‘Marocade’ van Romain Callens en Marleen Deriemaker.

Terwijl de deelnemers aankomen, genieten we van de koffie die de gastvrouw ons aanbiedt.
Daarna ging de lesgever van start. Eerst legde hij ons uit hoe bomen in elkaar zitten, waarom we enten, de verschillende manieren van enten,... Daarna trok hij ons mee naar de aanhangwagen die hij had gevuld met snoeihout van fruitbomen. Hij demonstreerde de verschillende enttechnieken. Vervolgens was het onze beurt. Wat Dieter zo moeiteloos deed was voor ons een hele uitdaging maar na verloop van tijd begonnen we de techniek wat in de vingers te krijgen en zouden we een perfect geënt boompje kunnen samenstellen.

Daarna gingen we naar de wijngaard van Romain. Romain had daar immers enkele druivelaars die niet aan de verwachtingen voldeden en die hij graag had willen omenten. Dieter moest bekennen dat hij nog nooit een druivelaar geënt had. Toen hij het mes in de twijgen zette, voelde hij meteen het verschil met appel en peer waarmee hij erg vertrouwd is. ‘t Was niet van de eerste keer een perfecte snede maar gelukkig lukte het bij een tweede poging wel. Hij zette het enthout op het twijgje van de druivelaars, bevestigde deze met tape en smeerde de entplaats in met wondafdekmiddel. Na een vijftal boompjes vroeg Dieter aan Romain als die het niet eens wou proberen maar hij bedankte vriendelijk. Toen Dieter voorstelde als een andere cursist eens wou proberen begon Romain wat ongemakkelijk te schuifelen. Gelukkig hadden ook de andere cursisten plankenkoorts en werkte Dieter de andere druivelaars af.

Na de les kregen we nog een rondleiding in de wijnkelder van Romain en kregen we een lekkere huisgemaakte Rose aangeboden. Het was ondertussen 17u30. We konden genieten van het mooie weer, de mooie tuin, het gezelschap,... .

Bedankt Romain en Marleen voor de hartelijke ontvangst. We hopen dat de enten aanpakken en dat je ons daarvan op de hoogte houdt. Wordt vervolgd dus.