Een maand zonder alcohol vol van smaak

25/02/2022 van 20:00 tot 23:00

locatie

Ontmoetings-Centrum-Alexander-Rodenbach (OCAR)
Kerkplein 29
8800 Rumbeke (Roeselare)
routebeschrijving

Verslag

Tournée Minérale

Voor deze vergadering kozen we een, voor onze vereniging op het eerste zicht, ‘moeilijk’ onderwerp.  Want als we nu wijn of bier maken, alcohol is een belangrijk onderdeel van onze dranken.  Gelukkig zijn onze leden open minded en durfden ze de uitdaging aan.

De voorbereiding voor deze vergadering verliep niet echt van een leien dakje. Vooreerst had ik heel wat problemen om een specifieke proever aan te kopen, daarna merkten we met het bestuur dat we een verkeerde locatie hadden meegedeeld en als laatste konden we pas heel laat binnen in de zaal wegens technische problemen.  Gelukkig hadden heel wat leden zich vooraf ingeschreven waardoor we van een druk bijgewoonde vergadering mogen spreken.

Als uitgangspunt voor deze vergadering had ik gekozen om na te gaan als commerciële alcoholvrije wijnen en bieren een lekker alternatief kunnen vormen voor wijnen en bieren met alcohol.  Daarnaast gingen we na hoe dranken zonder alcohol gemaakt worden en welke invloed dit heeft op de smaak.

Om dit na te gaan moest er veel geproefd worden.  In totaal werden 12 proevers voorgeschoteld.  Betreft de wijnen kunnen we kort zijn.  Er werden een schuimwijn en een stille witte wijn geproefd en geëvalueerd.  Voor beide was het resultaat erg negatief.  Niemand vond het lekker, er werden heel wat fouten en gebreken geproefd en niemand zou dit in huis halen of bestellen op restaurant of café.

Daarna gingen we over tot de bieren.  Eerst vergeleken we twee alcoholvrije met een gewone pils.  Vervolgens onderzochten we de verschillen tussen Brugse Zot en Sportzot. Daarna proefden we Force Majeure Bruin en Viven Nada ipa om te eindigen met Cornet oaked, Cornet oaked alcohol free en Cornet Spirit. Over de bieren waren de meningen gemengd maar conclusie was dat:

-Een zelfde bier, alcoholvrij of alcoholhoudend, is qua smaak en aroma niet te vergelijken.  -De alcoholvrije variant is niet noodzakelijk onsmakelijk, integendeel, sommige alcoholvrije bieren zijn lekker.

-De kleine brouwerijen kunnen lekker alcoholvrij bier maken.

-Sommige alcoholvrije bieren zouden we op café of restaurant  bestellen ter vervanging van de gebruikelijke cola of water.

-De twee overduidelijke winnaars van de alcoholvrije bieren (met elk ongeveer de helft van de stemmen) waren Viven en Force Majeure bruin .

Tot slot wil ik de moedige aanwezigen nogmaals bedanken.  Er werd hard gewerkt en geproefd.  Ik zag walging en opgekrulde neuzen maar ook verwondering en positief verraste gezichten.  En misschien vonden sommigen inspiratie om zelf een alcoholvrij bier