Verslag van de vergadering op vrijdag 29 mei – Schuimvorming en stabiliteit

Vrijdagavond 29 mei trokken we met de gilde naar de Bom-Brewery in Rumbeke voor een avond rond een ogenschijnlijk luchtig onderwerp: schuimvorming en schuimstabiliteit bij bier. Ondanks het verlengde weekend en het stralende weer vonden toch 25 leden de weg naar de brouwerij – een mooie opkomst waar we heel blij mee zijn.

De benedenruimte van de brouwerij stond volledig vol met voorraden, dus verhuisden we naar de mezzanine. Die was op originele wijze aangekleed met bierbakken als zitplaatsen. Het was er wel wat krap en behoorlijk warm – de hitte stijgt nu eenmaal – maar de sfeer zat goed en iedereen vond een plekje.

De avond begon met een uitgebreide presentatie over schuim bij bier. We startten bij de cultuur: waarom is schuim in België een kwaliteitskenmerk, terwijl het in Angelsaksische landen vaak als overbodig wordt gezien? Daarna doken we in de fysica en chemie van het schuim. De invloed van koolzuur versus stikstof, de rol van eiwitten en hopbestanddelen, en de impact van het brouwproces kwamen aan bod. Ook praktische zaken zoals het juiste glas, de reinheid ervan, en de manier van uitschenken passeerden de revue. Alles wat ook maar enige invloed kan hebben op de schuimvorming of schuimstabiliteit werd besproken.

Wat deze avond echt bijzonder maakte, was de sterke interactie tussen het publiek en de spreker (ikzelf). Er werden heel wat vragen gesteld, eigen ervaringen gedeeld. Ook als spreker heb ik die avond weer bijgeleerd – je staat ervan versteld hoeveel kennis er in onze gilde zit.

Tijdens de pauze werden we getrakteerd op een heerlijk BBQ-hapje, aangeboden door Ronny en Dorien. Ronny, een fervent BBQ’er, wilde ons graag laten proeven van zijn culinaire creaties – en dat werd duidelijk geapprecieerd door de aanwezigen. Het zorgde voor een gezellige en smakelijke onderbreking van het theoretische luik.

Als kers op de taart deden we na de pauze een live experiment. We maakten een “nepbiertje” met water, alcohol, suiker, eiwit, hop… en schudden ermee alsof ons leven ervan afhing. Zo konden we met eigen ogen zien welke ingrediënten schuimbevorderend werken en welke juist afbreuk doen aan het schuim. Leerrijk én plezant! Kortom: een gezellige en interessante avond, vol interactie, nieuwe inzichten en veel gedeelde passie voor bier. Met dank aan Bom-Brewery voor de gastvrijheid, aan Ronny en Dorien voor het heerlijke hapje, en aan alle aanwezigen voor hun enthousiasme!

Slechts één ding is erger dan teveel te drinken : Dorst!