Wijncursus 2024

Voor dit jaar was de cursus grotendeels herwerkt. De oorzaak was dat we nu een rekenprogramma hebben dat het moeilijkste (en meest vervelende?) aspect bij het maken van fruitwijn uitschakelt. Het onderscheid tussen te veel en te weinig zuur, en de gemene formule werden dus wel nog kort aangehaald maar voor de praktijk werd radicaal gekozen om de berekeningen te maken via dat rekenprogramma.

Dit maakte heel wat tijd vrij om meer aandacht te besteden aan andere aspecten zoals het vergisten in een temperatuur gecontroleerde omgeving, de juiste keuze van de gist, of het afwerken en mengen van wijnen. Trouwens, ook voor mengen hebben we nu een kleine toepassing op onze website.

Hierbij meteen een warme oproep aan de deelnemers: wat vonden jullie van deze les. Grijp aub de kans om onze oproep tot feedback te beantwoorden en geef uw mening.

Een en ander bracht reeds nieuwe ideeën voor volgend jaar. Waarschijnlijk gaan we in plaats van een volledige cursus een of meerdere workshops organiseren met nog meer nadruk op de praktijk van het wijn (of bier) maken.

Ik heb trouwens van de cursus gebruik gemaakt om zelf ook zo’n 20 liter appelsap te kopen bij de gilde voor “enkele” experimentjes, telkens met appelsap als basis. Momenteel staan er daar 9 verschillende (en in beperkte hoeveelheden) wijnen te gisten, telkens met hetzelfde centrale element (appelsap van de RWB) met telkens “iets” toegevoegd.

Dat “iets” hou ik voorlopig voor mezelf maar het zou een en ander moeten opleveren voor vergaderingen in 2025 en 2026. Zeg nog dat we niet vooruit denken 😊 Fy

Wijn is het antwoord van de wereld aan de zon.