Algemene vergadering Januari 2024

De eerste vergadering van het jaar verloopt reeds enkele jaren volgens hetzelfde stramien.  We doen dit niet omdat we zonder inspiratie zitten maar omdat we de 2 onderdelen van deze vergadering belangrijk vinden. 

In het eerste deel informeert Francky de leden over het reilen en zeilen van de gilde.  Als bestuur vinden we het erg belangrijk dat de leden op de hoogte zijn van de beslissingen die we als bestuur nemen en laten we de gelegenheid om vragen te stellen bij het beleid.  Daarnaast gaf hij ons uitleg bij het programma van het komende jaar.  Belangrijkste item voor 2024 is de reis naar de Champagnestreek.  Het enthousiasme voor deze reis is er zowel bij jullie leden als bij het bestuur.  Er is al een ‘voorlopig’ programma, een busmaatschappij,…  enkel de datum stelt nog wat problemen aangezien de hotels op het vooropgestelde weekend reeds volgeboekt zijn.  Met het bestuur volgen we dit op en we houden jullie zeker op de hoogte.

Daarna was het tijd om te proeven en beoordelen.  Als bestuur vinden we het belangrijk om het ‘proeven’ aan te leren en te onderhouden zodat we onze eigen dranken beter kunnen beoordelen en verbeteren.

We begonnen met een kweepeerwijn van Gino en Brigitte.  Deze wijn was zeer gesloten van aroma.  Bij het proeven kwam er, zeker voor een witte wijn, een veel te sterke tanninesmaak naar boven.  De wijn was niet slecht maar was niet in evenwicht.  Het verhaal van deze wijn begon blijkbaar bij de persing die veel te hard was waardoor er te veel tannine in de wijn terecht is gekomen.  De wijnmaker heeft dit zelfs met zijn ervaring niet kunnen rechttrekken.

Daarna proefden we een cider.  Eerst was er wat verwarring maar toen duidelijk was dat dit geen wijn was maar een cider werden de meningen bijgesteld.  Wel kwam naar voor dat er een groot verschil was tussen de verschillende glazen, zowel qua zicht (troebel) als qua smaak.  Dit kon toegeschreven worden aan het gebruik van flesjes van 33cl.  Om een constante kwaliteit te verkrijgen kreeg Glenn de raad om de cider te bottelen in flessen van 75cl.

Na de pauze kregen we een rode drank: sterk in alcohol, zoet, sinaas,…  en vooral heel lekker.  Het was een porto of volgens de puristen een ‘notenwijn’ van Carlos.  Goed gemaakt, volgens sommigen een tikje te zoet, anderen vonden dat er te weinig in het glas zat…

Als laatste kregen we een advocaat.  Geen drank maar wel het werk van huisvlijt van Herwig.  Het was een zachte advocaat.  Sommigen proefden hier en daar nog een klein suiker kristalletje.  Herwig gaf ook tekst en uitleg bij het recept en de keuze voor jenever in plaats van alcohol.

Als bestuur waren we tevreden met de opkomst voor deze activiteit.  Dit betekent dat jullie het nog relevant en zinvol vinden.

Groeten,

Lode