Enkele hoogtepunten in het bestaan van de vereniging

De RWB werd opgericht ergens rond 1982 en werd op de toenmalige golf van “terug naar de natuur” snel groter. Eenmaal die hype, en de onvermijdelijke terugval, voorbij bleef de vereniging aan de weg timmeren met uitstappen, met beginnerscursussen, gezamenlijke fruitaankopen … kortom, van alles en nog wat.

De leden komen niet alleen uit Roeselare zelf, maar ook van de meeste omringende gemeenten tot over de provinciegrenzen heen.

De RWB zelf voelt zich perfect thuis bij twee nationale koepel verenigingen voor amateur wijn en biermakers;

  • Vooreerst de Vlaamse Wijnmakers Gilde (VWMG) die elk jaar een Nationale wijnkeuring organiseerd voor Belgische en Nederlandse amateur wijnmakers waarop telkens zo’n 300 verschillend flessen worden aangeboden.
  • Tevens van de Vereniging van Ambachtelijke Wijnbouwers, Wijnmakers en Bierbrouwers (VAW)

Na vele jaren als feitelijke vereniging gewerkt te hebben werd de RWB begin 2017 een VZW. Deze stap werd enerzijds gezet om de leden beter te beschermen, maar vooral om een structuur te scheppen waarbinnen meer uitgebreide activiteiten konden georganiseerd worden.

De RWB houdt contact met zijn leden door een drie maandelijks magazine verspreidt door het VAW, afgewisseld met een drie maandelijks eigen tijdschrift met samenvattingen van voorbije vergaderingen, informatie over opkomende bijeenkomsten of gezamenlijke acties zoals fruitaankopen of reizen.

Daarnaast is er natuurlijk de onmisbare internet site die een steeds grotere plaats inneemt in de communicatie van de RWB, en zelfs ook in de noodzakelijke administratie die aan zo’n vereniging eigen is.