Vaak wordt neergekeken op zelfgemaakte wijn en zeker op fruitwijnen.
Onze methodes om fruitsoorten te mengen, om alcohol te vormen op basis van toegevoegde suiker, enz… worden vanuit sommige hoeken met misprijzen bekeken. De “echte” wijnbouwers zouden alles zoveel zuiverder doen en enkel van de natuurlijke bestanddelen van de vruchten gebruik maken.
Vaak wordt wijn besproken alsof de vervaardiging ervan een diep en ondoorgrondelijk geheim is. Nochtans kent de commerciële wijnbouw technieken en gebruiken die zeer goed overeenstemmen met onze methodes. Of wat dacht u van chaptaliseren (het bijvoegen van suiker aan de wijn om een hoger alcoholgehalte of een zoetere wijn te bekomen). Ook in de professionele wijnbouw past men assemblagetechnieken toe waarbij diverse wijnen, eventueel zelfs van verschillende jaren, worden gemengd om een harmonieus geheel te bekomen.
Verder zijn een ganse serie speciale vinificatietechnieken, deels door toeval, deels gewild, ontstaan die heerlijke dranken zoals porto, sherry, pinot de Charentes ed. opleveren.
In het voorjaar van 1998 schokten enkele ‘schandalen’ de Franse wijnbouw. Blijkbaar hielpen ook zeer gerenommeerde huizen in Bourgogne en Bordeaux de natuur een handje door suiker en wijnsteenzuur aan de wijn toe te voegen.
En wat zou dat dan voor ergs zijn? Zolang er geen scheikundige rommel wordt gebruikt en er met zuiver natuurlijke producten wordt gewerkt kunnen we er enkel maar baat bij hebben. Niemand is immers gediend met een plas middelmatige of slechte wijn.
Maar deze discussie zou ons te ver leiden.
Laat ons enkel besluiten dat wij, amateur fruitwijn makers, zeer nauw verwant zijn met de commerciële wijnboeren, waar ook ter wereld. Onze methodes mogen dan al wat eenvoudiger zijn, ons productie volume heel wat bescheidener, het doel is en blijft, om op basis van puur natuurlijke producten, een heerlijke drank te bekomen.
Het VAW en VWMG, twee organisaties waar we als RWB lid van zijn, experimenteren sinds de jaren 1980 met allerlei vruchten en bloemen om wijn te maken. Ook binnen de RWB hebben we een flinke kennis en een flink pak ervaring opgebouwd.
Recent, en gedreven door de modernere methodes van onze biermakers, besteden we steeds meer aandacht aan technologie die we ook terugvinden in de commerciële wijnbouw. Stilaan bouwen we aan RWB versies van deze technologieën die voor een amateur betaalbaar en bruikbaar zijn, en helpen om een goede wijn te maken.
Natuurlijk kunnen we als amateur zeer veel opsteken van de eeuwenlange ervaring uit de professionele sector. Vandaar dat deze bescheiden inleiding tot het wijn maken vertrekt vanuit algemeen bekende methodes van de commerciële wijnbouw. Gaandeweg dringen we door tot de details terwijl ook de specifieke problemen van het fruitwijn maken aan bod komen.
Helaas zul je na het doorworstelen van deze bladzijden geen volleerd wijnmaker zijn. Immers, wijn maken is naast een “kennis” ook een “kunst”. De eenvoudige basistechnieken die hierna volgen zullen u waarschijnlijk wel voor de ergste rampen hoeden.
Hiernaast is het een feit dat wijn maken zich niet beperkt tot het persen van fruit en het manipuleren van de wijn tijdens de diverse productiestadia. Immers, je moet bijzonder hardleers zijn wil je je niet na zekere tijd gaan interesseren voor de grote verscheidenheid aan vruchten en gewassen die bij de amateur(?)–wijnbouw worden aangewend. Op die manier krijg je automatisch groene vingers en wordt wijn maken een bijzonder complete hobby die het ganse jaar door veel te bieden heeft.
We hebben hier helemaal niet de arrogantie om te stellen dat deze wijn-maak-pagina’s het volledige beeld geven van hoe je thuis wijn kan/moet maken. Net zoals er vele wegen naar Rome leiden, kunnen ook vele methodes gebruikt worden om wijn te maken. Trouwens, over heel wat aspecten van het wijn maken zijn ook de specialisten het niet eens. Denk maar aan de vele formules om een potentieel alcohol percentage uit te rekenen op basis van de densiteit van het fruitsap
Maar vergeet vooral niet:
Wijn en bier maken zijn maar het middel,
Wat echt telt, is de vriendschap die het brengt.