extraid | name | advies |
---|---|---|
1 | Anijszaad | soms bij Wittekes tot Max 1g per 25 liter geplet bij einde koken |
2 | Antioxin SBT | 0.05 tot 0.1 gr per liter bij begin maischen - tegen oxidatie van de wort |
3 | Ascorbinezuur | Ascorvit of Vit.C voorkomt oxidatie, dosis 1g per 30 liter beslag |
4 | Biersol | Kiezelsol om trub beter neer te slaan 3ml/10liter direct na koken |
5 | Calciumchloride 33% (CaCl2) | CaCl2 Geeft zachte en volmondigere smaak Max 0.2g per liter Verlaagt pH. |
6 | Calciumsulfaat/gips (CaSO4) | CaSO4 Verlaagt pH en verhoogt hopbitter voor dosis zie verpakking |
7 | Carafa of "Réglise" | (Zoethoutdrop) Schuimverbeteraar, 1,5g / 10L tijdens koken |
8 | Cardemom | bij Wittekes, Binnenste van 1 gepelde pit per 20 liter einde koken |
9 | Curaçaoschil/bitter | geeft sterk sinaas aroma + bitter tot 1g / 10 liter |
10 | Epsomzout (MgSO4) | MgSO4 maakt uw bier harder (zie Burton-onTrent) 1g/10 liter |
11 | Fosforzuur 80% | Voor aanzuren beslag van spoelwater en gekookt wort. |
12 | Fosforzuur 85% | Voor aanzuren beslag alsook spoelwater en gekookt wort. |
13 | Gagel, gedroogd | Natuurlijk bittermiddel voor gebruik best samen met hop. |
14 | gedroogde citroenschil | geeft citrusaroma tot 1g per 10 liter |
15 | gedroogde sinaasschil | geeft aangenaam aroma Ongeveer 2g per 10 liter |
16 | Gedroogde vlierbloesem | Voor een extra aan aromas |
17 | Gemberwortel | Max 2g per 10 liter |
18 | Hoparoma | Diverse aromas Max 1ml per 10liter vóór bottelen. |
19 | Iers mos | (Carageen) Bevordert neerslaan trub, 1g op 5 liter, Min. 20 minuten koken. |
20 | Jeneverbes (Juniperus) | 1 g per 10 liter einde koken, voor X-Mass & Scottch like Ales |
21 | Kaneelstokje | Wordt soms in X-Mass ales gedaan 1 medium stok per 30 liter |
22 | Karwijzaad, gemalen | 1 g per 10 liter einde koken, geeft Achouffe aromas |
23 | Keukenzout (NaCl) | 0.5 gr op 25 liter |
24 | Komijnzaad, gemalen | 1 g per 10 liter einde koken en geeft Achouffe aromas |
25 | Koriander | licht gemalen of gebroken zaden tot Max 15 g / hectoliter |
26 | Kruidnagel | 1 per 30 liter einde koken, voor X-Mass & Scottch like Ales |
27 | Magnesiumsulfaat | MgSO4 maakt uw bier harder (zie Burton-onTrent) 1g/10 liter |
28 | Melkzuur (Lactol) | Meestal van 80 procent Voor aanzuren beslag, spoelwater en gekookt wort. |
29 | NaHCO3 | ontzuren wort, is gewoon bakpoeder |
30 | Steranijs | bij Wittekes, Max 1 gemalen pit per 25 liter einde koken |
31 | Steranijs | bij Wittekes, Max 1 gemalen pit per 25 liter einde koken |
32 | Vanille lint | stukje van 6 cm / 100 liter geeft houten vat toets |
33 | Wyeast Nutrient blend | Gistvoeding, 1 g /10 liter gekoeld wort |
34 | Zinksulfaat | Sporenelement IN GISTSTARTER TE DOEN!, 0.5 g per hectoliter wort |
35 | Zoethout | Vooral bij Belgische bieren in trek |
Roeselaarse Wijn- en Biergilde vzw
Wijn en bier maken zijn maar het middel, wat echt belangrijk is, is de vriendschap die het brengt.
Roeselaarse Wijn- en Biergilde vzw
Wijn en bier maken zijn maar het middel, wat echt belangrijk is, is de vriendschap die het brengt.