Algemene informatie over de vereniging

Doel

De Roeselaarse Wijn en Biergilde promoot het zelf maken van wijn en bier voor eigen gebruik en op basis van lokale natuurlijke producten. Er wordt dus momenteel geen liter wijn of bier verkocht en het is ook niet de bedoeling om in de toekomst de commerciele toer op te gaan. Wel droomt de vereniging om eens een grotere hoeveelheid bier te maken, op basis van de eigen recepten, in een brouwerij.

Naast het verzamelen en verspreiden van kennis over wijn en bier kan het doel van de vereniging best worden samengevat met de wijze woorden die Cyriel Paesmans, gedurende vele jaren nationaal voorzitter van het VAW, op iedere gelegenheid telkens weer herhaalde:

Wijn en bier maken zijn maar het middel,
wat echt belangrijk is, is de vriendschap die het brengt.

Wijn maken

Oorspronkelijk was de werking van de vereniging nagenoeg volledig toegespitst op het maken van fruitwijnen. Hierin is er een enorme evolutie opgetreden.

Er ligt een wereld van verschil tussen de heel eenvoudige fruit wijn recepten die 30 jaar geleden werden gehanteerd (meng 10 liter sap met 2 kg suiker, voeg x gram bakkersgist toe en wacht…) en de huidige werkwijzen die zeer dicht bij de methodes van de klassieke commerciële wijnbouw aansluiten.

Het aantal mogelijke combinaties van fruit, werkmethodes, sappen, kruiden en toevoegingen is vrijwel eindeloos. Let wel, met toevoegsels hebben we het over strikt natuurlijke elementen. De RWB wijnen worden gemaakt op heel natuurlijke wijze.

Bij sommigen evolueert een eerste experiment met wat rabarber of krieken in de eigen keuken soms uit tot het zelf bouwen van semi-professionele installaties. Anderen bouwen gaandeweg een grote kennis uit over fruitsoorten, snoeimethodes, smaak en aroma, eigenschappen van vruchten, bloemen of kruiden.

Ook voor amateur fruitkwekers is wijn maken een waardevolle aanvulling. Elk jaar gaan immers tonnen goed fruit verloren die veel beter tot aangename wijnen zouden verwerkt worden.

Een mooi toemaatje is dat je, bij bezoeken aan commerciële wijnbouwers tijdens de vakanties, vaak betrokken wordt in gesprekken over allerlei technische onderwerpen over wijn maken. Het is voor deze professionelen immers ook leuk om “een toerist” over de vloer te krijgen die zelf nog een wijnpers heeft bediend en weet hoe het suiker en zuurgehalte van een sap of wijn te bepalen.

Bier maken

De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor bier maken. Een trend waarop de vereniging maar al te graag inspeeld. Gaandeweg werd de kennis over bier maken opgebouwd. Enkele handige jongens in de RWB knutselden een zeer degelijke brouwinstallatie in elkaar waarmee heel goede resultaten worden geboekt.

Net zoals bij wijn is experimenteren en combineren van mouten, gisten, hop en andere ingredienten eerder regel dan uitzondering. Het is dan ook niet de bedoeling om grote volumes bier te maken maar veeleer om eigen smaken en recepten te ontwikkelen. De “Zwartzak en de “Straffe Miel” zijn de voorlopige hoogtepunten.

Heel merkwaardig is het “Appelbier”, een zeer frisse pint met een onwaarschijnlijke samenstelling waarbij wijn en bierkennis werden verenigd.

Bier maken is nochtans vrij verschillend van wijn maken. Het brouwproces gaat veel sneller dan wijn maken, maar de vrij grote (en ietwat duurdere) installatie, en het vele werk op korte tijd maakt de nood tot samen werken veel malen groter dan bij de wijnbouw die best thuis kan worden beoefent.

Waarom mag niemand weten dat witte wijn eigenlijk geel is?