Toen enkele enthoesiastelingen in de beginjaren ’80 wijn begonnen te maken werd er zelfs niet gedacht aan druiven. Elk van deze mensen had immers hetzelfde probleem: eigenaar zijn van een prachtige appel-, krieken- of perenboom, een schiiterende oogst… en wat doe je dan met al dat fruit.
Je kan toch niet eindeloos gelei blijven maken, of alles in een steriliseerbokaal stoppen voor in de winter.
Nee, de eerste vlaamse amateur wijnmakers zochten in de eerste plaats naar een extra methode om al hun mooi fruit te kunnen verwerken in plaats van het onder de boom te laten rotten. Ik heb die tijden iet of wat meegemaakt, als jonge snaak proeven van al die experimenten, het ene soms al wat gekker dan het andere. Wat dacht u bijvoorbeeld van peterseliewijn, of tomatenwijn, of (geloof het of niet) ajuinenwijn.
In de toenmalige leergierige mentaliteit moest zoiets gewoon geprobeert worden… en menige mandfles gingen de goot in … tot ontzetting van de rattenpopulatie.
En toch, naast die neestal ludiek bedoelde rariteiten werd er toen ook al heel lekker wijn gemaakt. En ik zou toch zeker niet durven zeggen dat een mooie appelwijn, kweeperenwijn, kriekenwijn, mispelwijn …. minderwaardig is aan druivenwijn. Anders ja, maar slecht, zeker niet.
We gaan het deze avond speciaal hebben over deze fruitwijnen. Welke soorten kunnen we best combineren, hoe houden we onze zuurbalans in orde, waar halen we dat fruit vandaan… en uiteindelijk: hoe maken we een lekkere fruitwijn van lokale vruchten.
Aanvullende details
Prijs voor leden -
Prijs voor niet-leden -