Als West-Vlaming mogen we gerust trots zijn dat er in onze provincie nog heel wat hop gekweekt wordt. Een goede reden dus om het eens over deze plant te hebben.
Als je al eens in de streek rond Poperinge geweest bent, kon je zeker niet naast de hoppevelden kijken, ze vallen namelijk al van ver op. Maar hoe kweken, plukken en verwerken ze nu al die hommel?
Daarna richtten we ons specifiek op de hoppebel zelf. Hoe ziet die bel er nu eigenlijk uit, en wat in de bel is voor ons als brouwer nu eigenlijk het interessantste? In welke vorm kunnen we dat kopen en gebruiken?
Zijn alle hopbellen gelijk van smaak? Blijft de hop dezelfde als je de plant nu in bijvoorbeeld Amerika of Engeland zou gaan planten?
Uiteraard willen we ook weten waar in het proces van het bierbrouwen we de hop kunnen gebruiken. We weten allemaal wel dat hummel gebruikt wordt bij het koken van de wort, maar op welke tijdstippen kunnen we nog hop toevoegen?
We sluiten af met een h-experiment: kan je aan een brouwsel proeven wanneer de hop werd toegevoegd? Met andere woorden: Is er een verschil in eindproduct, of doet het er allemaal niet zo toe?
Aanvullende details
Prijs voor leden - 5€
Prijs voor niet-leden - 10€