Beginnerscursus bier 2024

Zaterdagmorgen. 5 enthousiaste cursisten komen het lokaal binnen.

Na een korte kennismaking vliegen we er meteen in, we hebben namelijk veel theorie op het programma staan voor die dag. Eerst eens even polsen naar de ervaring bij de verschillende cursisten. Ook deze keer hebben we mensen die nog nooit gebrouwen hebben, maar ook mensen die zelf al enkele brouwsels gebrouwen hebben. Steeds een leuke mix.

In een eerste deel bespreken we alle grondstoffen, om daarna het brouwproces te overlopen, al blijft het nog steeds wel theoretisch. Aanvullen doen we met enkele (al dan niet geslaagde) proevertjes en enkel heel interessante vragen.

Een week later komen de cursisten zo mogelijk nog opgewekter het lokaal binnen. Vandaag mogen ze zelf de handen uit de mouwen steken. We verdelen de groep in 2; één groep zal een blond bier (https://share.brewfather.app/uxDrZUfaXsw7mm) brouwen, de andere groep een donker bier (https://share.brewfather.app/V6a78phBs3aZTg).

Het duurde even voor het blonde bier wou klaren, maar een maandje later konden we uiteindelijk gaan bottelen. Intussen heb ik al vernomen dat het blonde bier lekker is, het donkere laten we nog wat verder rijpen.

Te proeven op één van de volgende vergaderingen!

Ik kook met wijn. Soms voeg ik ze zelfs toe aan de voeding die ik bereid.