Rekenprogramma’s: de computer het werk laten doen.

De computer het werk laten doen, ’t is eens iets anders. Nu ja, misschien moeten we toch maar eerst aangeven dat deze boodschap misschien een heel klein beetje overroepen was. De computer doet inderdaad al het rekenwerk. De rest blijft voor de brouwer en/of wijnmaker.

In een eerste deel kwam de software naar voor voor de brouwers onder ons. Het begon met een (beperkt) overzicht van de bestaande software. Van enkele daarvan werden voor- en nadelen besproken, want uiteraard is een perfect programma vinden moeilijk.

Aan de hand van enkele voorbeelden werd snel duidelijk dat inderdaad niet alles perfect is, soms is het verschil zelfs redelijk groot.

Een laatste stuk van het brouwgedeelte was een “live demo” van zowel de gratis te gebruiken Brouwplanner van de Reynaert wijn- en biergilde (https://vlaamshobbybrouwforum.be/filebase/index.php?file/57-brouwplanner-v7/) als de betalende Brewfather (https://brewfather.app/). Uit het publiek kwamen spontaan enkele tips&tricks die het gebruik voor iedereen misschien wat eenvoudiger maken.

Het tweede deel van de avond ging dan over het berekenen van wijn.

Voor wijn is het aanbod aan beschikbare software niet zo groot, althans toch niet voor zover wij konden terugvinden. Hieruit blijkt inderdaad dat de wijnmakers en bierbrouwers veel meer van elkaar kunnen leren dan we altijd denken.

Maar goed, onder het motto ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’ is Francky aan het werk gegaan om zijn gemene formule wat te automatiseren. We mochten dan ook in avant-première de wijnberekeningssoftware (3x woordwaarde !!) van de RWB aan het werk zien. Binnenkort zullen we deze ook ter beschikking stellen op onze vernieuwde website, maar daarover ontvangen jullie ten gepaste tijde meer info.

De avond werd afgesloten met nog enkele hersenspinsels over allerlei zaken, en nog een gezellige babbel tussen pot en pint.

Hopelijk bracht dit onderwerp jullie op ideeën voor een fris wijntje of een heerlijk biertje? Laat ons gerust mee proeven van de resultaten!

als de drank is in de man is de wijsheid in de kan.