Etikette

Wat had dat bestuur nu weer uitgevonden: een voordracht in de RWB over etiquette????

En toch, met de feestmaand in zicht en met misschien op een chique gelegenheid de voeten onder tafel te moeten steken kwam de novembervergadering juist op tijd. Ik geef het toe, zelf een beetje aan de brute kant zijnde met lak aan allerlei plichtplegingen had ik geen zo’n hoge verwachtingen van deze vergadering.

Isabelle Coppens bracht ons het verhaal achter etiquette. Zij is oprichtster van “Gracious Manners” en gespecialiseerd in etiquette, wellevendheid en omgangsvormen. Gelukkig werd het geen superdroge materie maar eerder een wegwijs in de omgangsregels met een verrassende nadruk op “gezond verstand” doorspekt met mooie weetjes en de achtergrond van vele etiquette aspecten.

Tot mijn verbazing bleek ik veel van die regels reeds te kennen, of pas ze onbewust toe (of niet natuurlijk). Ook de flexibiliteit van al die regeltjes is verbazingwekkend. Aanpassen aan de omstandigheden lijkt al even belangrijk als de regels kennen.

Zo’n vergadering net voor ons eindejaarsfeest as natuurlijk ook een unieke gelegenheid om links en rechts wat paniek te zaaien.

“Ik breng rode kaarten mee naar het eindejaarsfeest en wie zondigt tegen de regels vliegt het plein af (alléé, het restaurant uit)”

Gelukkig heb ik dat dreigement niet on de praktijk gebracht want anders waren we allemaal met veel honger naar huis geweest. Toch was het verbazend dat van de etiquette vergadering zoveel was blijven hangen. Het aanduiden van fouten (hoe hou je nu uw wijnglas vast, waar moet die servet liggen…), vooral bij de tafelgenoten was een bron van veel grappen en grollen.

Een heel leerzame en leuke vergadering dus. En een duidelijke motivatie om de novembertraditie verder te zetten met “alternatieve” onderwerpen. Dit jaar staat chocolade op het programma, niet te missen.

Je leerde eerder te drinken dan te eten; uit dankbaarheid mag je dat nooit vergeten!