Workshop : Zelf bier brouwen

Al enkele jaren een vaste waarde: in het voorjaar geven we een biercursus:

  • 1 dag theorie
  • 1 dag praktijk
  • ½ dag bottelen

Na al die tijd dachten we dat het misschien eens tijd was voor een ander concept. Waarom geven we niet eens een workshop, en doen we alles in één dag?

Zo gezegd, zo gedaan. Half maart kwamen een 6-tal geïnteresseerden kennis maken met het bierbrouwen. Na een korte, theoretische inleiding is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken: afwegen van de ingrediënten en het schroten van de mout. Daarna kan met de eerste stap gestart worden: het maischen. Terwijl de ketel zijn werk doet overlopen we samen de volgende stappen, waarna we deze ook uitvoeren. We wisselen met andere woorden de theorie of met de praktijk.

Tijdens de kook is het tijd om een eerder gebrouwen biertje te gaan bottelen. Zo zie je maar dat je in één dag een bier in een flesje kan krijgen 😉

Wat we dit jaar ook kunnen vaststellen is dat niet altijd alles loopt zoals je het zou willen. Wanneer we het wort uit één ketel willen overbrengen naar het gistvat, blijkt dit niet te lukken: er loopt een beetje wort in het vat, maar dan stopt dit. Op het eerste zicht geen verstopping, maar het wil toch niet lukken.

Dan maar plan B, en het wort overhevelen naar het gistvat. Eind goed, al goed! Ware het niet dat dit voorval uiteraard in het achterhoofd blijft hangen: waarom loopt het wort niet gewoon via het kraantje naar het gistvat? De brouwketel staat hoger dan het vat, dus het wort MOET wel in het gistvat lopen?!

En dan komt Francky met een wel heel slimme opmerking. In de brouwketel zit een zogenaamde ‘filterheks’. Bedoeling van deze heks is om zo veel mogelijk onzuiverheden in de brouwketel te houden (wat niet in het gistvat komt, moet je ook niet kwijt geraken).

Om deze te monteren moet je een ‘veer’ in een T-stuk draaien. De veer zal dienst doen als filter. Maar als je de veer te ver in het T-stuk draait, dan kan er niks meer in het T-stuk (en dus ook niet uit de kraan) lopen. Mysterie opgelost, en weer een stuk wijzer geworden!

Benieuwd wat we deze keer uit de ketels gehaald hebben? De workshop mag dan misschien een nieuw concept zijn, de recepten waren dat helemaal niet. We zijn een stuk terug in de tijd gegaan, en hebben een licht aangepaste ‘Straffe miel’ gebrouwen. Als donker bier werd gekozen voor een ‘Zwartzak’. Beiden binnenkort te proeven op de ledenvergaderingen.

Volgend jaar is er terug een brouwcursus, terug volgens het ‘oude’ concept. Ideaal als je iets meer van de theorie wil te weten komen. En bij de cursus ga je uiteindelijk naar huis met een deel van het door jezelf gebrouwen bier.

In 2027 (ja, we denken inderdaad al zo ver) is er dan opnieuw een workshop brouwen. Zo wisselen we ieder jaar af, met andere woorden: voor elk wat wils.

Water is pas lekker als het door de brouwerij is geweest.