Speciale wijnbouwtechnieken van over de hele wereld

Gido gaat graag op reis. Heel vaak als je hem belt krijg je iets te horen in de trant van “ja ik wil dat graag voor je opzoeken maar ik zit momenteel in Bourgogne/Toscane/Andalusië/Zuid Afrika/ … en dus, het zal even moeten wachten. Dat “even” is ook al relatief en het vraagt soms meerdere telefoontjes om iets te pakken te krijgen.

Al die reizen hebben dezelfde gemene deler: WIJN. Gido en wijn zijn immers synoniemen.

Zo iemand een vergadering over wijnbouwtechnieken laten geven is een garantie van een boeiende avond. De vele ervaren wijnmakers in de zaal vielen van de ene verbazing in de andere, alhoewel de zaal vol zat met ervaren wijnmakers.

Als enkele voorbeelden: wat denk je van een methode om wijn te maken, en de geperste pulp te recupereren om toe te voegen aan een hoop verse pulp, of het bewaren van wijn in gigantische stenen kruiken (3000+ liter) die in de grond worden gestopt om de temperatuur zo constant mogelijk te houden, of om druiven actief uit te drogen alvorens te pulpen/persen, enz …

En natuurlijk had hij van al die reizen een aantal topwijnen meegebracht om te proeven. Allemaal specialiteiten waarvan sommigen ietwat tegenvielen, maar de meeste gretig en met veel smaak werden uitgedronken. Gelukkig maar, want die wijntjes waren niet van de goedkoopste met prijzen tot 30 euro per fles.

Een waar succes dus, en een vergadering waar nog vaak over zal gesproken worden. Temeer omdat experimenteren met al die nieuwe technieken een must is. Ik ben al bezig met een techniek. Ik vraag me af wat het zal worden. Als het lukt heb ik volgend jaar alvast een speciaal proevertje.

Een vat wijn kan meer mirakelen doen dan een kerk vol heiligen.