Geuze maken

Registrations have closed.
Geuze maken

Geuze maken

door
68 68 mensen hebben dit evenement bekeken.

Verslag

Maart … met wat optimisme (heel wat optimisme dit jaar) kunnen we zeggen dat de zomer op de loer ligt. Het seizoen om lambiek te gaan brouwen is bijna voorbij, een perfecte uitvlucht om er een gezellige lambiek- en geuzeavond van te maken.

John, onder andere gekend van het Gents Bierfestival, maar vooral lambiek en geuze liefhebber komt ons meer vertellen over zijn passie.

De avond begint, hoe kan het ook anders, met het proeven van een lambiek. (Het brouwen van de) Lambiek is trouwens de basis die er moet zijn om later geuze te kunnen steken. Inderdaad, lambiek wordt gebrouwen, terwijl geuze gestoken wordt. Het steken van geuze is om het kort samen te vatten het blenden van geselecteerde lambieken. Sommige stekers zijn ook brouwers, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

De volgende proever is de Faro; een ‘niet typische’ geuze. Velen denken bij Geuze aan zuur bier, Faro bewijst dat het niet altijd zo moet zijn.

Met de Mariage Parfait wil John aantonen dat Geuze ook een perfecte basis is voor fruit bieren. Verschillende fruitsoorten worden samen met Geuze gebruikt. Krieken zijn hiervan het bekendste voorbeeld.

En dan krijgen we een ‘twijfelaar’ in ons glas. Een geuze-tripel van Vicaris. Een blend van een geuze met een tripel. Eerlijk gezegd nog nooit van gehoord voor de vergadering, dus leuk om eens te testen.

Een Girardin en een Oude Tilquin passeren ook nog de revue. Toch wel 2 klassiekers in het geuze landschap.

De Blossomgeuze van Lindemans sluit de rij af. Ook een aangename verrassing, Geuze op smaak gebracht met vlierbloesem.

Onder al het proeven door vertelde John wat over de geschiedenis van Geuze, iets meer over het brouwproces en de geheimen van de Zennevallei. Ook vertelt hij hoe hij zelf blends maakt met aangekochte lambieken. Dat laatste heeft toch wel enkele personen aan het denken gezet, en wie weet komt hier in de loop van volgend jaar nog wel een vervolg aan voor diegene die er interesse in hebben?

Een van de vaakst gehoorde opmerkingen is dat velen voor de vergadering een heel ander idee hadden van (Lambiek) en Geuze. Geuze kan heel lekker zijn, want Geuze is ook niet altijd superzuur.

Zoek je nog een aperitiefje voor één van de zomerse barbecues? Denk dan misschien ook eens aan Geuze?

Aanvullende details

Prijs voor leden (€) -

Prijs voor niet leden (€) -

 

Datum en tijd

24-03-2023 @ 20:00

Share With Friends

Sinds God ons Port gegeven heeft, is er geen excuus meer voor slapeloosheid