Mouserende wijnen
Wie drinkt er niet, bij een wel of niet feestelijke gelegenheid, graag een glaasje bubbels? In de handel zijn diverse soorten en smaken verkrijgbaar. Maar wat als je je zelf wilt wagen aan het maken van dit sprankelende, parelende vocht?
Om deze cursus te volgen is enige voorkennis van het maken van wijn wel noodzakelijk. Doch ook “enkel drinkers” , die geïnteresseerd zijn in het proces van druif tot fles, zijn ook van harte welkom.
Deze cursus, die loopt over twee halve dagen, bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.
Op lesdag 2 wordt de tweede gisting onder de loep genomen.
De keuze van de additieven, de 2de giststarter, het bottelen? De drukopbouw, het alcoholverloop, de vergistingstemperatuur en de neerslag in de fles. De gistontbinding en het kwaliteitsbereik. Het remueren en het degorgeren. De aanmaak van de dosagelikeur en zijn belang. Het finaal afsluiten van de fles.
Praktijkoefeningen: de giststarter trapsgewijs opzetten.
Via degustatie erkennen we het belang van de dosage: we proeven drie mousserende wijnen (zelfde wijn maar de laatste minuut van de vinificatie een verschillende dosagelikeur — strooptoegift — toegediend.
De cursus wordt gegeven door Koen Podevijn, zelf gepassioneerd wijnmaker en gefascineerd door mousserende wijn. Vraagbaken voor zij die mousserende wijn maken.
Koen is wijnbouwer, en docent mousserende wijnen. Hiermee is hij al verschillende keren in de prijzen gevallen.
Zijn sterk aan te bevelen boek “ Mousserende Wijn – méthode traditionnell, de praktijk” is al aan de derde herziene uitgave toe.
Aanvullende details
Prijs voor leden (€) -
Prijs voor niet leden (€) -