Fruitwij … FRUITBIER!

Dat kon niet beter!  Onze spreker is de brouwer van de BOM brouwerij (tevens een sponsor van onze RWB) en heeft er een lange weg opzitten die begon in de Brouwschool, via enkele heel grote brouwerijen en nu dus in de BOM brouwerij. Op die weg heeft hij heel wat ervaring opgepikt die hij maar al te graag met ons deelde.

De aanpak was in weze eenvoudig. Telkens werd een proever van een bekend (of minder bekend) fruitbier beoordeelt door de aanwezigen waarna onze spreker ons opmerkzaam maakte op enkele specifieke kenwerken, smaken en geuren van waaruit telkens kon opgemaakt worden op welke manier dat bier was gemaakt.

Wie goed heeft geluisterd zal dus ongetwijfeld fouten gevonden hebben in zijn eigen methodes om fruitbier te maken, en zal een hoop inspiratie hebben opgedaan voor nieuwe experimenten… of om sommige methodes toch echt te vermijden want er zaten ook wat biertjes bij die echt afgekeurd werden.

Ook leuk waren de vele anecdotes uit de professionele brouwwereld; Hoe kleine fouten gigantische gevolgen kunnen hebben, soms de aanleiding zijn voor de ontwikkeling van een nieuw bier, en vaak leiden tot het “in het goategat” kieperen van enorme hoeveelheden mislukt bier. Inderdaad, waar wij het over liters hebben spreken ze daar over hectoliters, en dan zijn de getallen nog gigantisch groot.

Nu we weten dat het ook in de professionele wereld al eens ferm kan misgaan gaan we wat minder schroom hebben om een mislukking weg te gooien, of net niet, om er een bizar experiment mee uit te voeren.

Qua experimenten hebben we het natuurlijk over een gans ander niveau dan binnen onze vereniging. Waar wij spreken van enkele tientallen liters per brouwsessie kunnen proefmengsels in grote brouwerijen vlotjes de 200 liter halen. En indien niet geslaagd… inderdaad, “in het goategat”.

Uiteindelijk levert zo’n avond heel veel inspiratie op, om zelf iets te proberen, of misschien, om in RWB verband eens samen te werken aan een bierrecept.

Wordt vervolgd 😊

Juni koud en nat, komt er weinig in het vat