Bier schenken en proeven.

Belinda en Jo organiseerden een heel leuke avond voor ons. Toch weer een bewijs dat we met echt talent in onze RWB zitten. Onder de noemer “Fier op ons bier” werd de algemene bierbeleving in België besproken, kregen we een gedegen uitleg over hoe bier te schenken, en genoten we (natuurlijk) van enkele uitgelezen bieren, telkens met een aangepast hapje erbij.

Wist je trouwens dat de Belgische biercultuur “immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid” is. Als dat geen goede reden is om aan deze regelmatig zelf aan het brouwen te slaan en onze biertraditie te onderhouden dan weet ik het niet meer.

Temeer omdat bij bier drinken de nadruk steeds meer verschuift van “veel” naar “beter”. Ooit was 1 op 5 huizen in België een café, nu wordt steeds meer gelet op speciaalzaken en speciale bieren die rustig genoten worden in plaats van zoveel mogelijk pinten zo snel mogelijk binnen te gieten.

Daarbij wordt steeds meer nadruk gelegd op het correct serveren van het bier, het juiste glas op de correcte manier gewassen, de perfecte temperatuur van het bier, de bewaartijd van dat zelfde bier, de schenktemperatuur… We waren wel wat overdonderd welke rol dat allemaal speelt.

Belinda en Jo bewezen meteen dat ook het ruimere culinaire aspect steeds meer plaats inneemt. Bier (en niet alleen wijn) kan dus inderdaad ook perfect aan tafel en kan “gepaired” worden met kaas, chocolade, paté, makreel, vlees, en nog zoveel meer.

Om dit te bewijzen werden 4 bieren geserveerd van hoge kwaliteit, met telkens een uitgezocht hapje. Dit kan ik hier onmogelijk omschrijven… alleen, de afwezigen hadden danig ongelijk.

Belinda en Jo, hartelijk dank voor deze fantastische avond!

De wijn is de bloem in het knoopsgat van de beschaving.